Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Ministarstvo poljoprivrede: Država vraća dugove poljoprivrednicima

Objavljeno: 09 okt 2018

Ministarstvu za poljoprivredu, zbog neispunjenog obećanja nekadašnjeg ministra poljoprivrede Saše Dragina, da će poljoprivrednicima dati subvencije po 40.000 dinara, na naplatu stižu milijarde dinara.

Ministarstvo je već isplatilo oko milijardu dinara i izmirilo više hiljada poljoprivrednika, a procenjuje se da bi na naplatu moglo doći još preko dve milijarde dinara.

Prema pisanju medija, aktuelnom ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću gotovo svake nedelje stižu sudska rešenja koja mu nalažu da obešteti poljoprivrednike kojima je Dragin obećao subvencije još pre deset godina.

Iz Vlade Srbije kažu da se Ministarstvo uredbom iz 2008. godine obavezalo da poljoprivednicima isplati po 40.000 dinara. 

Dragin je, međutim, svakom gazdinstvu isplaćivao upola manje, odnosno 20.000 dinara. Problem nije rešio ni njegov naslednik Dušan Petrović, pa danas imamo prinudnu naplatu dugovanja – rečeno je iz Vlade.

Ilustracija: farma krava, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: farma krava, foto: Domaćinska kuća

Dodaje se da je od početka godine Nedimoviću na naplatu stiglo oko 200 miliona dinara. 

Ukupan tačan iznos nije moguće utvrditi, ali ako bi svi oštećeni podneli tužbu, što nije nerealno, Ministarstvu bi na naplatu stiglo još oko dve milijarde. Koliko je problem ozbiljan govori i to da je Ministarstvu zbog prinudne naplate 2012. i 2013. godine račun bio u blokadi i da je tada bila dovedena u pitanje isplata subvencija poljoprivrednicima i normalan rad svih službi – kazao je izvor iz Vlade Srbije.

Najveći deo koji poljoprivrednicima treba da isplati sadašnji ministar, odnosno gotovo polovina sume, predstavljaju kamate, sudski troškovi i advokatske usluge, jer na 20.000 dinara, koliko potražuje svaki poljoprivrednik, svakom od njih danas se isplaćuje više od 50.000 dinara.

Poljoprivrednici, koji su se po ovom pitanju obratili sudu su iz cele Srbije, a najviše ih je iz Mačve. U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da je 2008. godine Dragin isplatio prvu ratu od 20.000 dinara, ali da su nakon toga nastali problemi.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...