Ministarstvo poljoprivrede: Država vraća dugove poljoprivrednicima

Objavljeno: 09 okt 2018

Ministarstvu za poljoprivredu, zbog neispunjenog obećanja nekadašnjeg ministra poljoprivrede Saše Dragina, da će poljoprivrednicima dati subvencije po 40.000 dinara, na naplatu stižu milijarde dinara.

Ministarstvo je već isplatilo oko milijardu dinara i izmirilo više hiljada poljoprivrednika, a procenjuje se da bi na naplatu moglo doći još preko dve milijarde dinara.

Prema pisanju medija, aktuelnom ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću gotovo svake nedelje stižu sudska rešenja koja mu nalažu da obešteti poljoprivrednike kojima je Dragin obećao subvencije još pre deset godina.

Iz Vlade Srbije kažu da se Ministarstvo uredbom iz 2008. godine obavezalo da poljoprivednicima isplati po 40.000 dinara. 

Dragin je, međutim, svakom gazdinstvu isplaćivao upola manje, odnosno 20.000 dinara. Problem nije rešio ni njegov naslednik Dušan Petrović, pa danas imamo prinudnu naplatu dugovanja – rečeno je iz Vlade.

Ilustracija: farma krava, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: farma krava, foto: Domaćinska kuća

Dodaje se da je od početka godine Nedimoviću na naplatu stiglo oko 200 miliona dinara. 

Ukupan tačan iznos nije moguće utvrditi, ali ako bi svi oštećeni podneli tužbu, što nije nerealno, Ministarstvu bi na naplatu stiglo još oko dve milijarde. Koliko je problem ozbiljan govori i to da je Ministarstvu zbog prinudne naplate 2012. i 2013. godine račun bio u blokadi i da je tada bila dovedena u pitanje isplata subvencija poljoprivrednicima i normalan rad svih službi – kazao je izvor iz Vlade Srbije.

Najveći deo koji poljoprivrednicima treba da isplati sadašnji ministar, odnosno gotovo polovina sume, predstavljaju kamate, sudski troškovi i advokatske usluge, jer na 20.000 dinara, koliko potražuje svaki poljoprivrednik, svakom od njih danas se isplaćuje više od 50.000 dinara.

Poljoprivrednici, koji su se po ovom pitanju obratili sudu su iz cele Srbije, a najviše ih je iz Mačve. U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da je 2008. godine Dragin isplatio prvu ratu od 20.000 dinara, ali da su nakon toga nastali problemi.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 1
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...
Svetlana Kovačević: Postovana, on je dobio rešenje, a posle rešenja ...
Mitrovic Tina: Postvani,moj svekar je dobio neki papir da je poce...
Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...