Provereno dobre semenke za zdravlje

Objavljeno: 09 okt 2018

Chia semnke su jestivi deo biljke čiji je latinski naziv Salvia hispanica, a poreklo vodi  iz Meksika. Veruje se da su chia semenke bile sastvani deo svakodnevne ishrane Maja i Asteka. Chia znači snagu, a u tradiciji ovih naroda bele i crne chia semenke su se koristile za podizanje energije, što ima smisla jer su veoma bogate omega 3 masnim kiselinama, ugljikohidratima, proteinima, vlaknima, antioksidantima i kalcijumom.
Potapanje čia semenki u vodu pre jela – nakon što se potope, čia semenke oko sebe obrazju sluzav omotač koji im pomaže da lakše prolaze kroz digestivni sistem. Drugo istraživanje pokazuje da jedenje neljuštenih čia semena čini da mnogo više određenih biljnih omega-3 masnih kiselina dospe u krvotok. Ne postoji pravi dokaz koji je metod najbolji kada je upijanje nutritivnih materija u pitanju.

Ilustracija: čia sa jogurtom, foto: pixabay
Ilustracija: čia sa jogurtom, foto: pixabay

Čia je, osim antioksidansima, izuzetno bogata i vlaknima. Prema Američkom dijetetskom udruženju, jedna porcija čia semenki osigurava preporučeni dnevni unos vlakana koji bi svako od nas trebao uneti u organizam. Vlakna su izuzetno važna za ravnotežu insulina, a semenke poput lana i čie prirodno uravnotežuju šećer u krvi upravo zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti. Osim toga, prehrana bogata vlaknima pospešuje normalan rad creva, a time i zdravu stolicu. Osim toga, čia je vrlo zasitna jer upija znatnu količinu vode te se brzo „širi“ u želucu, pa tako suzbija apetit što može dovesti do gubitka kilaže. Zato, ukoliko želite da izgubite višak kilograma, čia semenke mogu biti izvrsna pomoć u tome.

 

SOK OD ČIA SEMENKI:

Ukoliko imate običaj da pravite sok od ceđenog voća, probajte da ubacite par semenki u njega. Bogate vitaminom C i sa preko 10 grama vlakana, ovo antioksidantsko piće postaće vaš omiljeni dodatak doručku.
Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...