Ostvaren san pčelarskog udruženja

Objavljeno: 10 okt 2018

Festival meda koji je održan juče u prepunoj Sportskoj hali u Medveđi, organizovan je u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa udruženjem pčelara “Apis” i opštinom Medveđa, kao partnerom na projektu.
Učešće na festivalu uzelo je preko 40 izlagača, koji su imali priliku da predstave i promovišu raznovrsne pčelinje proizvode, inovacije u pčelarskoj opremi kao i kozmetiku i preparate na bazi pčelinjih proizvoda. Posetioci su, sa druge strane, pored svih vrsta meda, mogli da probaju i crni med koji je specifičan za teritoriju opštine Medveđa.

Ilustracija: Sa Festivala meda u Medveđi, foto: Opština Medveđa
Ilustracija: Sa Festivala meda u Medveđi, foto: Opština Medveđa

Predsednik opštine Medveđa je pre početka festivala, goste je primio u svom kabinetu i predstavnicima GIZ-a i Help-a, uručio skromne poklone.
Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić i Aleksandar Bec, kao vođa projekta Podsticanje zapošljavanja mladih. Pored njih su se u oficijelnom delu festivala, prisutnima obratili i regionalni koordinator HELP-a, gospodin Klaus Mok, predsednik Saveza pčelarskih organizacženja pis uiija Srbije (SPOS) gospodin Rodoljub Živadinović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Leskovac, gospodin Nenad Stefanović, i predsednik udruženja pčelara “Apis” gospodin Miloš Jović.
Pored izložbenog i prodajnog dela na festivalu su bila održana i dva stručna predavanja koja su realizovana od strane Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Na Festivalu meda postavljena je i izložba slika “Pčela na cvetu”, autora i pčelara iz Leskovca, Zorana Markovića, a propraćen je i kroz tematske radionice predškolske ustanove “Mladost” iz Medveđe i umetničkim delima dece školskog uzrasta.

Ilustracija: Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa
Ilustracija: Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa

„Značajnu pomoć mladim pčelarima da otpočnu i unaprede svoj biznis, udruženje „Apis“ dobilo je kroz donaciju opreme od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, čime su se stvarili preduslovi da mladi ostanu na ovim prostorima, i obezbede sebi i svojim porodicama sigurnu egzistenciju. Podršku mladim pčelarima i pčelarkama pružila je i lokalna samouprava, obezbedivši prostorije u kojima se organizuju predavanja i edukacije iz oblasti pčelarstva, koja su neophodna za dalje unapređenje rada. Na nama u lokalnoj samoupravi je da stvorimo što je moguće povoljnije uslove za poslovanje naših sugrađana, u čemu nam veliku pomoć daju ljudi iz organizacije GIZ ovakvim projektima kako bi mali proizvođači stvorili osnovu za sigurniju budućnost. “ istakao je predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić.

Ilustracija: Sa Festivala meda u Medveđi, foto: Opština Medveđa
Ilustracija: Sa Festivala meda u Medveđi, foto: Opština Medveđa

On je dodao da opština Medveđa svoju šansu za razvoj vidi kroz pomoć poljoprivrednim proizvođačima, jer postoje prirodni resursi za razvoj pčelarstva, stočarstva, voćarstva i treba ih iskoristiti kao prednost ovog kraja.
“Festival meda je bio san pčelarskog udruženja Apis i on je ostvaren” izjavio je predsednik udruženja Miloš Jović. Danica Belić iz projektnog tima “Podrška zapošljavanja mladih” je istakla da je ovo samo prvi korak kojim se podržava organizovanje mladih u udruženja, a da konkretni cilj jeste brendiranje meda, čime bi se postigla ekonomska efikasnost u poslovanju, odnosno prodaja meda, a ukoliko je moguće i izvoz.
Festival meda u Medveđi prvi put je organizovan u ovakvoj formi, ne samo u Medveđi već i na teritoriji Jablaničkog okruga.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: U bolje snabdevenih prodavnicama zdrave hrane...
Slavica: Gde kupiti caj slatku paprat koren...
Svetlana Kovačević: Postovana gospodjo ima puno zahteva iz 2018. radi ...
Žaklina: Zasto nisu svima isplaćene subvencije za 2018. Od...
Svetlana Kovačević: Pratite, biće konkursa sigurno...
Jelena pavlicevic: Da li ima potsticaj za mlade na selu htela bih da ...
pera565: Što se tiče oraha, dosta kasnimo za proizvođač...
mladenovic dragoslav: Zar je moguce da nisu isplacene subvencije za 2017...
Jelena pavlicevic: Htela bi da prosirim farmu sa kravama potrebna su ...
Svetislav: Ja Sam Svetislav Stevanovic is Garasa, bavim se po...