Zeleno zlato za zdravlje

Objavljeno: 17 okt 2018

Moringa drvo potiče iz Indije, danas se sve više širi. Trpi sve osim vlage. Ovo je novotkrivena biljka, i koristi se za 300 stanja i oboljenja. Na zapadu se koristi negde od 70 godina. Iako uspeva u neplodnoj zemlji ima 90 različitih nutrienata, hranljivih sastojaka. Sadrži ceo komplek vitamina B, ogroman procenat protein, sadrži vlakna, hlofofil, i to sve u velikim količinama, 25odsto ima više grožđa od spanaca. Najšire se gaji vrsta Moringa oleifera, višenamensko drveće poreklom iz podnožja Himalaja u severozapadnoj Indiji i gaji se u tropskim krajevima. Sama vrsta moringa je sačinjena od 13 podvrsta. Najčešća podvrsta, ona koja je predmet ove knjige je vrsta koja je nazvana “Moringa Oleifera.” Moringa Oleifera je nađena u mnogim tropskim i suptropskim regionima. Moringa se može uzgajati čak i na najsurovijem i najsuvljem zemljištu, gde teško da bi bilo šta drugo raslo. Zapravo, jedan od nadimaka Moringe je “neumiruća” zbog svoje neverovatne spsobnosti da preživi surovo vreme pa čak i sušu.

Zahvaljujući velikom prisustvu gvožđa u sastavu, ova moćna biljka ubrzava formiranje hemoglobina i mioglobina, korisna je kod dijabetesa, snižava nivo triglicerida i reguliše krvni pritisak. Moringa sadrži sve ove sastojke kao i vitamin C koji je neophodan za normalno funkcionisanje krvnih sudova. Moringa je bogat izvor hlorofila koji jača naš imuni sistem i snagu obnavljanja tkiva..

Moringa pomaže kod upala. Obnavlja ćelije mozga, reguliše krvni pritsak, rad metabolizma, štitne žlezde, odnosno telesnu težinu. Dobra je kod lečenja anemije (B kompleksi), dijabetesa jer održava odgovarajući nivo šećera u krvi, a preporučuje se i kao prevencija osteoporoze zbog bogatstva vitaminom D.

Pošto sadrži zeatin i druge antioksidanse preporučljiva je kod problema s kožom kojoj usporava i starenje. Moringa, tvrdi naš sugovornik, ima jaku antioksidativnu vrednost i veliki kapacitet upijanja slobodnih radikala. Kombinacije antioksidanasa koje ona sadrži mnogo su efikasnije od postojanja jednog.

Najčešće se koristi njeno lišće koje se suši hladnim postupkom a potom melje u prah i pije kao čaj. Od lišća se takođe prave i salate, variva, začini. Od semenki se u postojbini moringe pravi ulje, a nakon njihovog ceđenja male pogačice se odlažu u vodu.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 2
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: U bolje snabdevenih prodavnicama zdrave hrane...
Slavica: Gde kupiti caj slatku paprat koren...
Svetlana Kovačević: Postovana gospodjo ima puno zahteva iz 2018. radi ...
Žaklina: Zasto nisu svima isplaćene subvencije za 2018. Od...
Svetlana Kovačević: Pratite, biće konkursa sigurno...
Jelena pavlicevic: Da li ima potsticaj za mlade na selu htela bih da ...
pera565: Što se tiče oraha, dosta kasnimo za proizvođač...
mladenovic dragoslav: Zar je moguce da nisu isplacene subvencije za 2017...
Jelena pavlicevic: Htela bi da prosirim farmu sa kravama potrebna su ...
Svetislav: Ja Sam Svetislav Stevanovic is Garasa, bavim se po...