Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Kada je vreme setve salate

Objavljeno: 23 okt 2018

Setva počinje od polovine septembra do polovine oktobra,  kada pristiže krajem decembra do polovine januara. Odabir odgovarajuće sorte za određeni period gajenja je od najveće važnosti za uspešnu proizvodnju. Može se desiti da ukoliko se gaji prolećna sorta zimi , salata uopšte ne zavije glavicu, a ukoliko se zimska sotra gaji u leto ili proleće da obrazuje samo cvetno stablo.
Salata može da se seje u kontejnere, kocke ili gajbice. Setva u kontejnere podrazumeva setvu svakog semena posebno u jednu ćeliju kontejnera. Setva u gajbice je manje preporučljiva pošto gusto sejana salata tokom rasadničkog perioda isprepliće korenje tako da se prilikom rasađivanja korenje ošteti.  Optimalna tempreatura za klijanje i nicanje je 15-18 ºC. Zalivanje zavisi od perioda kada sejemo salatu, jesenju i zimsku proizvodnju zalivamo 3-4 puta nedeljno. Osnovni kriterijum je da kocka ili zemlja u kontejneru nikada ne bude suva.

Ilustracija: zelena salata, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: zelena salata, foto: Domaćinska kuća

Proizvodnja rasada salate traje 4-6 nedelja u zavisnosti od doba godine i uslova. Različito vreme je potrebno i ukoliko su kocke u kojima pravimo rasad različite veličine. U većim kockama rasadnički period je duži pošto biljkama treba više vremena da formiraju korenov sistem , ali posle rasađivanja brže  i nadoknade izgubljeno.
U ovom periodu biljke traže đubriva sa povećanim sadržajem fosfora kao što su 15:30:15 ili 10:40:10. Kod proizvodnje zimske salate rasad obavezno mora proći period kaljenja, sa dužim provetravanjem i spuštanjem temperature, dok se u letnjoj vrši senčenje.
Ukoliko je rasad proizveden u kockama, kocke se ulažu do 1/3 u zemlju. Ako se rasad proizvodi u čašama , tada se ulažu u zemlju do 2 cm.
Pre rasađivanja zaliti i kocke i zemljište, a posle rasađivanja zemljište i to sa 4-5mm vode u kojoj je rastopljeno đubrivo sa povećanim procentom fosfora. U zavisnost od sorte , zavisi i broj biljaka po jedinici površine. Robusnije sorte koje formiraju veću glavicu i imaju veće listove rasađuju se a koriste i daju odlične rezultate. Folije se postavljaju nekoliko dana pre rasađivanja da bi se zemljište sleglo, obično se koriste crne folije. U zimskim mesecima ( kada su temperature u minusu ) salata se prekriva agrilom.
Salata se nakon dvadesetak dana po rasađivanju prihranjuje KAN-om , ako se pokaže potrebnm.Salatu, osim u prva 3-4 dana nakon sadnje, nije potrebno prečesto zalivati. Dovoljno ju je zaliti svakih 6-7 dana sa oko 10 litara vode po m2, najbolje ujutro , nakon čega je potrebno plastenik provetriti. Kada salata počne stvarati glavice najbolje je zalivati sistemom „kap po kap“ kako se na glavicama ne bi zadržavala vlaga i kako ne bi trunule.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...
Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...