Kako ukazati prvu pomoć u stajama

Objavljeno: 23 okt 2018

Za dobrobit koza od velikog značaja je ukazivanje prve pomoći kod povrede i bolesti u svakoj staji, na jednom od dostupnih zidova, bude smeštena veća kutija,  ili manji zidni orman sa neophodnim priborom za prvu pomoć,  i najvažnijim lekovima. Ovo je dobro imati da bi u slučaju potrebe veterinar mogao odmah da primeni odgovarajuću terapiju,  ili preduzme  odgovarajući veterinarski zahvat. Konsultacija sa veterinarom je neophodna,  ukoliko je veterinar sprečen da  dođe,  a radi se o hitnoj intervenciji.

U priručnoj apoteci trebalo bi da se nalazi sledeće:

Veterinarski i zootehnički pribor: tube za oralno davanje lekova, spekulumi manjeg prečnika, trokar-nož,  u slučaju pojave naduna buraga, sterilne igle i špricevi, pribor za čišćenje i šišanje dlake, pribor za održavanje papaka, dva-tri para medicinskih makaza različitih dimenzija, kao i sav drugi pribor koji može da bude od koristi.

Ilustracija: sa farme koza u Švajcarskoj, foto: G.Đ.
Ilustracija: sa farme koza u Švajcarskoj, foto: G.Đ.

Medicinski pribor: zavoji i flasteri različitih dimenzija, sterilna gaza i vata.

Lekovi: rastvor i tinktura joda ( dezinfekciju rana, pupčane vrpce), 70% i 90% apotekarski alkohol, hidrogen(za ispiranje rana), hipermangan, vazelin, antibiotske masti za spoljašnju upotrebu, sredstva protiv  unutrašnjih i spoljašnjih parazita, sredstva za podsticanje varenja i protiv naduna buraga, antibiotici širokog spektra delovanja i dr.

Nakon svake upotrebe nekog od preparata, neophodno je da odgajivač u posebnom kartonu zabeleži da je kod određene koze primenjena terapija,  kako bi se mogao pratiti tok bolesti i zdravsteno stanje životinje. Osim toga, ako odgajivač sam primenjuje određenu terapiju, neophodno je da o tome obavesti veterinara, ako ne pre, onda prilikom njegove posete farmi.

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...