Breza kao lek

BREZA (BETULA PENDULA) je izuzetno lekovita biljka, a u te svrhe koriste se i lišće i rese i kora. Cveta u aprilu i maju, pa se mlado lišće bere u proleće i suši u hladu na promaji, iako može da se bere sve do jeseni. Lisni pupoljci beru se potkraj zime ili u rano proleće, a dobro upućeni tvrde da je to vreme najbolje jer su lekoviti sastojci breze tada najsnažniji.

Sok, listovi i kora se koriste u narodnoj medicini. Listovi i pupoljci sadrže saponin, tanin, eterična ulja, saharozu, betulin, smolu i vitamin C. Breza takođe sadrži materije koje imaju lekovita i antiseptička svojstva, a često se koristi protiv bolesti kože.

Breza pomaže kod svih vrsta kožnih bolesti: akni, bubuljica, dermatitisa i ekcema. Sok i vino breze su odličan lek za aterosklerozu, gojaznost, kamen i druge bubrežne bolesti, dok čaj od brezinog lišća pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje kiselinu iz organizma i leči groznicu i reumatske bolesti.
Breza, takođe, poboljšava koncentraciju, jača pažnju i snaži organizam. Kombinovan čaj od brezovog lišća i resa preporučuje se za izlučivanje mokraće, eliminisanje kiseline iz organizma, lečenje groznice i reumatskih bolesti. Za lakše mokrenje preporučuje se i uzimanje po jedne kašike sitno samlevenog lišća breze tri puta dnevno. Važno je napomenuti da lišće treba da se pripremi neposredno pred upotrebu.

Čajnu mešavinu napraviti od jednakih delova lista breze, cvetova podbela, preslice i medveđeg grožđa. 

Čaj od breze se priprema tako što se u 2 dl vode prokuva jedna velika kašika čaja, u trajanju od 5 minuta. Nakon toga se poklopljen čaj ostavi da odstoji oko 3 sata. Procedi se i pije po 2-3 šolje dnevno, pre obroka.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.01.2019.

Koje drvo podmlađuje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca