Evo kako da čuvate povrće

Objavljeno: 24 okt 2018

Dužina skladištenja pojedinih vrsta povrća je različita i zavisi od biljne vrste, procesa kroz koje je ono prošlo posle berbe i uslova skladištenja. Spoljašni faktor koji najviše utiče na dužinu čuvanja povrća je temperatura. Održavanjem niskih temperatura u skladištenom prostoru smanjuje se gubitak vlage i sprečava uvenuće povrća, usporava se razvoj mikroorganizama koji izazivaju trulež i smanjuje se sinteza etilena, koji takođe u velikoj meri utiče na kvalitet uskladištenog povrća.
Etilen je bezbojni gas koji se normalno proizvodi u biljnim tkivima i koji ubrzava sazrevanje plodova, inicira pojavu boje i cvetanje, ali i dovodi do omekšavanja plodova, gubitka hlorofila u zelenim tkivima, pojave tamnih pega na zelenoj salati, žućenje brokolija, prokelja i krastavca ili gorkog ukusa šargarepe. Etilen pogotovo upijaju kupusnjače, lisnato povrće, pasulj, šargarepa, grašak, paprike i krastavac, pa
ovo povrće treba izolovati od povrća koje emituje etilen( dinje, paradajz, pečurke i voće).

Ilustracija: šargarepa, foto: pixabay
Ilustracija: šargarepa, foto: pixabay

Krompiru i luku etilen pomaže da ne proklijaju pa ih je poželjno skladištiti u blizini povrća koje etilen emituje. Velike količine etilena u zatvorenom prostoru obično potiču od zaraženih, oštećenih i plodova koji sazrevaju, zbog toga je od velike važnosti redovno provetravati skladištene prostorije i proveravati zdravstveno stanje uskladištenih plodova.
Skladištenju nameniti samo najkvalitetnije povrće, bez mehaničkih oštećenja, bez simptoma uzročnika biljnih bolesti. Ovako uskladišteni proizvodi podložni su gljivičnim i bakteriskim bolestima i sa njih se proširuju na zdrave plodove.
Povrće brati na vrhuncu zrelosti, kada imaju najveći kvalitet. Tokom i posle berbe pažljivo rukovati plodovima, zelene delove stabljike i listove obavezno odstraniti pošto plodu oduzimaju vodu i brzo trule. Sušenje većine plodova nije preporučljivo, sem za crni i beli luk, bundevu i tikvice, koje treba držati na suncu oko dve nedelje kako bi im kora dobila čvrstinu. Temperaturu treba održavati od 0-4 stepena C. Kada god su spoljne temperature niže od onih u skladištu treba otvarati ventilacione
otvore, a zatvarati ih u obrnutom slučaju.
Drugi bitan uslov sredine je vlažnost vazduha. Sušenje i smežuravanje predstavlja veliki problem kod uskladištenog povrća. Za većinu vrsta povrća optimalna vlažnost u skladištenom prostoru je 90-95%. 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: M.M.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...