Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Zašto sejati u optimalnom roku

Objavljeno: 25 okt 2018

U susret jesenjoj setvi ozimih strinina moram navesti razloge optimalnih rokova setve kako ne bi došlo do anomalija u rastu i razvoju u početnim fazama. Ipak moramo reći da je izlazak iz optimalnog roka zapravo posledica narušavanja strukture ćelije.
No moramo naglasiti da trajno narušavanje strukture ćelija nastaje usled formiranja leda unutar ćelije.
Navešćemo primer kod ozime pšenice, kada od ukupog sadržaja vode u čvoru bokorenja na temperaturi od -4C u led se pretvori oko 60%, a na -10C u led se pretvori skoro 90% vode, što evidentno prestavlja stanje dehidriranosti ćelije. Moramo naglasiti i to da kod biljaka neotpornih na niske temperature izostaje kontrolisano prilagođavanje izmenjenim uslovima okoline, procesi fotosinteze , sinteze saharoze i ostali sintetički procesi slabe, a inteziviraju se oksidativni procesi, i nakupljane štetnih materija što vodi ka nepovratnom venjenju sejane kulture.
Kao zaključak, propadanje biljaka ne nastaje usled iscrpljivanja i gladovanja biljaka, u biljnim organima ima dovoljno ugljenih hidrata, već od posledica narušavanja normalnog prometa materija i energije i odnosa pojedinih procesa u biljci.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Darko Simić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...
Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...