Kako pomoći stadu u toku zime

Objavljeno: 29 okt 2018

Opšte je poznato da ovce koje u periodu hladnog vremena (pozna jesen i zima), pokisnu ili dugo budu izložene hladnoim vremenu,  nisu u stanju da sopstvenom toplotom dovoljno zagreju i telo. U slučajevima čestog ponavljanja ovakvog stanja može doći do poremećaja u termoregulaciji, a samim tim i slabljenja imunološkog sistema i pojave bolesti. Do sličnih problema dolazi i u periodu zimskog jagnjenja, kada organizam ovce naglo oslabi zbog pripreme i samog čina jagnjenja i kasnijeg odgoja mladunčeta.
Naravno da do ovakvih problema ne dolazi u ovčarnicima zatvorenog tipa, ali u poluotvorenim ili potpuno otvorenim ovčarnicima nije na odmet napraviti jednu manju prostoriju gde bi se ovce jagnjile i u koju bi se smeštale kod ekstremno niskih temperatura.
Ideja je da se za izolaciju iskoristi vuna koja se danas najčešće baca.

Ilustracija: farma jagnjadi
Ilustracija: farma jagnjadi

U okviru ovčarnika iskoriste se postojeći stubovi (10×10 cm.) uz dodatak novih da bi se napravila zasebna prostorija. Sa unutrašnje strane prostorija se opšije daskom, dok se sa spoljašnje strane oblaže (opšiva) postepeno, počev od patosa. Naravno, odmakne se od poda 10 cm. (tampon zona) radi sprečavanja vlage. U medjuprostor-šupljinu (širine 10 cm) nabija se postepeno vuna i sukcesivno zakiva daska. Slično se napravi i izolacije plafona. Za odredjeni vremesnki period (godinu-dve ili tri) zavisno od količine ošišane vune šupljine se kompletno popune i imate prostoriju sa kvalitetnom termo izolacijom i za zimski i za letnji period (tvrde upućeni koji su uradili slične prostorije da u zimskim uslovima – ako je napolju preko -20 temperatura ne pada ispod +12 stepeni, odnosno u letnjem na +35 unutra je tek malo preko 20 stepeni).
Naravno da postoji i problem zaštite vunenog „sendviča“ od insekata, miševa i sl. To se jednostavno rešava korišćenjem organotifosfatnog insekticida Gamacid (kod nas poznatiji kao »Šugovan« – kupanje ovaca protiv šuge). Sa napravljenim rastvorom vuna se postepeno zaliva i natapa, čime se obezbedjuje potpuna žaštita, a istovremeno produžava rok trajanja..

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 7

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Nenad Vujčić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...