Kako da pravilno gajite kupusnjače

Zaštićeni prostor osigurava najintezivniju proizvodnju, kombinovanu proizvodnju, najbolje iskorišćenje, kontrola od bolesti i štetočina uz primenu biološke kontrole, a što osigurava i zdraviju hranu.
U grupu povrtarskih kupusnjača ubrajaju se glavičasti kupus, lisnati kelj, kelj glavičar, kelj pupčar, karfiol, brokoli, kineski i pekinški kupus i keleraba. Sve povrtarske kupusnjače pripadaju familiji brassicaceae. Ekonomski gledano, kupusnjače predstavljaju veoma značajnu grupu povrtarskih vrsta koje se, uglavnom, gaje na otvorenom polju, a u ranije vreme, sve više, i u različitim oblicima zaštićenog prostora ili pod agrotekstilom

Ilustracija: kelj. foto: /www.noticiasaominuto.com
Ilustracija: kelj. foto: /www.noticiasaominuto.com

U pogledu zahteva tržišta poslednjih godina evidentne su određene promene u tradiciji i navikama, a u manjoj meri za kvalitet i ukus. U poslednjoj deceniji vodeće selekcijske kuće kod nas kao i u svetu oplemenjivanjem i selekcijom stvorili su sorte hibride kupusnjača sa veoma kratkom vegetacijom (45-60 dana). Izgubio se pojam sezonske salate tako da se i kupusnjače kao i ostale povrtarske biljke koriste tokom cele godine. Sve je to uslovilo da se koriste kao predusev našim glavnim povrtarskim vrstama ( paradajz, paprika, krastavac ). Veoma rani hibridi kupusa ( Jetma RZ F1, Adema RZ F1 ) odnosno super ranih, dužine vegetacije 53 dana od rasađivanja što omogućuje veoma ranu prolećnu proizvodnju u plastenicima i niskim tunelima. Ovi hibridi se gusto rasađuju tako da se obezbedi sklop 45000-75000 biljaka sa masom glavice od 0,8-1,5 kg što je izuzetno povoljno za plasman u megamarketima. Pored kupusa veoma interesantna je i keleraba npr.

Hibrid Cindy vrlo popularan za ranu plasteničku proizvodnju. Nakon skidanja ovih hibrida ostaje dovoljno vremena kako bi se sredio prostor u plastenicima za rasađivanje glavnog useva. Ne mali broj poljoprivrednih proizvođača se odlučuje za ove preduseve kao i jedan broj povrtara gaji ove kupusnjače u toku jedne sezone 4-5 puta, u monokulturi jer na taj način obezbeđuju kontinuirano snabdevanje tržišta ovim veoma bitnim i nutritivno značajnim povrtarskim vrstama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.01.2023.

Kupusnjače kao predusev u plasteničkoj proizvodnji

22.03.2022.

Nepotrebno zapostavljena kod nas

21.10.2021.

Kako protiv leptiraste vaši

15.03.2021.

Šta se najviše prodaje na Veletržnici

27.05.2020.

Gde se i kao može gajiti kelj

15.07.2019.

Šta se gaji kao drugi usev

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca