Kako da pravilno gajite kupusnjače

Objavljeno: 05 nov 2018

Zaštićeni prostor osigurava najintezivniju proizvodnju, kombinovanu proizvodnju, najbolje iskorišćenje, kontrola od bolesti i štetočina uz primenu biološke kontrole, a što osigurava i zdraviju hranu.
U grupu povrtarskih kupusnjača ubrajaju se glavičasti kupus, lisnati kelj, kelj glavičar, kelj pupčar, karfiol, brokoli, kineski i pekinški kupus i keleraba. Sve povrtarske kupusnjače pripadaju familiji brassicaceae. Ekonomski gledano, kupusnjače predstavljaju veoma značajnu grupu povrtarskih vrsta koje se, uglavnom, gaje na otvorenom polju, a u ranije vreme, sve više, i u različitim oblicima zaštićenog prostora ili pod agrotekstilom

Ilustracija: kelj. foto: /www.noticiasaominuto.com
Ilustracija: kelj. foto: /www.noticiasaominuto.com

U pogledu zahteva tržišta poslednjih godina evidentne su određene promene u tradiciji i navikama, a u manjoj meri za kvalitet i ukus. U poslednjoj deceniji vodeće selekcijske kuće kod nas kao i u svetu oplemenjivanjem i selekcijom stvorili su sorte hibride kupusnjača sa veoma kratkom vegetacijom (45-60 dana). Izgubio se pojam sezonske salate tako da se i kupusnjače kao i ostale povrtarske biljke koriste tokom cele godine. Sve je to uslovilo da se koriste kao predusev našim glavnim povrtarskim vrstama ( paradajz, paprika, krastavac ). Veoma rani hibridi kupusa ( Jetma RZ F1, Adema RZ F1 ) odnosno super ranih, dužine vegetacije 53 dana od rasađivanja što omogućuje veoma ranu prolećnu proizvodnju u plastenicima i niskim tunelima. Ovi hibridi se gusto rasađuju tako da se obezbedi sklop 45000-75000 biljaka sa masom glavice od 0,8-1,5 kg što je izuzetno povoljno za plasman u megamarketima. Pored kupusa veoma interesantna je i keleraba npr.

Hibrid Cindy vrlo popularan za ranu plasteničku proizvodnju. Nakon skidanja ovih hibrida ostaje dovoljno vremena kako bi se sredio prostor u plastenicima za rasađivanje glavnog useva. Ne mali broj poljoprivrednih proizvođača se odlučuje za ove preduseve kao i jedan broj povrtara gaji ove kupusnjače u toku jedne sezone 4-5 puta, u monokulturi jer na taj način obezbeđuju kontinuirano snabdevanje tržišta ovim veoma bitnim i nutritivno značajnim povrtarskim vrstama.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: U bolje snabdevenih prodavnicama zdrave hrane...
Slavica: Gde kupiti caj slatku paprat koren...
Svetlana Kovačević: Postovana gospodjo ima puno zahteva iz 2018. radi ...
Žaklina: Zasto nisu svima isplaćene subvencije za 2018. Od...
Svetlana Kovačević: Pratite, biće konkursa sigurno...
Jelena pavlicevic: Da li ima potsticaj za mlade na selu htela bih da ...
pera565: Što se tiče oraha, dosta kasnimo za proizvođač...
mladenovic dragoslav: Zar je moguce da nisu isplacene subvencije za 2017...
Jelena pavlicevic: Htela bi da prosirim farmu sa kravama potrebna su ...
Svetislav: Ja Sam Svetislav Stevanovic is Garasa, bavim se po...