Koliko su bitni rezanci šećerne repe u ishrani goveda

Objavljeno: 06 nov 2018

Sveži rezanci šećerne repe sadrže oko 90% vode i mogu se svrstati u vodenasta hraniva. U cilju odstranjenja dela vode mogu se presovati. To su sveži presovani rezanci šećerne repe. Sadrže oko 75% vode. vodenasto hranivo sveži repini rezanci lako se kvare,ukisele,uplesnive i trunu. Zato ih treba brzo trošiti. Suva materija svežih rezanca šećerne repe sadrži neiskorišćeni šećer i druge lako rastvorljive ugljene hidrate,celulozu i proteine .Pepeo je bogat u K,a siromašan u Ca i P. Po sastavu suve materije sveži
repini rezanci su tipično ugljenohidratno hranivo. Upotrebljavaju se u ishrani muznih krava,tovnih goveda,ovaca,radne stoke i svinja.
Tovnim govedima se mogu davati u količini 50-80 kg dnevno. Loj goveda tovljenih svežim repinim rezancima poprima belu boju. Muznim kravama se daje do 25kg dnevno.Silirani rezanci šećerne repe su dobro hranivo za preživare. Imaju za oko 20% veću hranljivu vrednost od svežih rezanaca.  Daju se tovnim govedima do 40kg , mlečnim kravama 15-30kg,ovcama do 2kg i konjima do 1kg. Životinje radije jednu silirane rezance nego sveže nesilirane. Najčešće se siliraju sa suvim kabastim hranivima.

Ilustracija; šećerna repa, foto: pixabay
Ilustracija; šećerna repa, foto: pixabay

Suvi rezanci šećerne repe dobijaju se sušenjem svežih rezanaca šećerne repe. U pitanju je veštačko sušenje svežih presovanih rezanaca šećerne repe. Zbog velike vlege svežih rezanaca proces sušenja je dosta skup.
Suvi rezanci se mogu presovati u bale ili brikete, ali se često pojavljuju u rasutom stanju (rinfuza) i kao peletirani. U odnosu na hranljivu
klasiraju se u dve klase. Mogu biti nemelasirani i melasirani. Mali dodatak melase poboljšava ukus i miris suvih rezanaca. Suvi rezanci repe su tipično ugljenohidratno energetsko hranivo. U suvoj materiji ima 50-59% EEM (neizluženi šećer i drugi lako rastvorljivi ugljeni hidrati),18-21% celuloze,ali su deficitarni metioninom, cistinom i glicinom.
Mineralne materije i vitamnine ne sadrže dovoljno. Nešto više sadrže samo holin. Ne smeju da sadrže više od 12% vode jer se lako kvare. Suvi rezanci repe sadrže dosta pektinskih materija koji upijaju vodu i rezanci bubre.Zato se pre upotrebe moraju nakvasiti vodom.
Oni izjutra nakvašeni koriste se za popodnevno davanje,a uveče nakvašeni za jutarnje davanje. Bubrenjem njihova zapremina se povećava 3-4 puta,tj.mogu da upijau vlagu 3-4 puta više od svoje težine. Nepokvašeni suvi repini rezanci lako dovode do opstrukcije jednjaka kod konja,svinja i goveda.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 4

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Radoslav Vujić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...