Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Kako čuvati crni luk i praziluk

Objavljeno: 08 nov 2018

Pravilno čuvanje glavica crnog luka ima veliki značaj s obzirom da je veliki period od vađenjado korišćenja.

U glavicama se odvijaju biohemijski i fiziološki procesi, od kojih su najvažniji disanje prorastanje.Ovi procesi izazivaju različite efekte, smanjenje težine glavice, gubljenje šećera, smanjenje sadržaja suve materije i hranljive vrednosti, povećanje temperature i vlažnosti u skladištu.Posledice toga su trulež i neupotrebljivost proraslih glavica.

Uspeh u čuvanju luka zavisi od zdravstvenog stanja lukovica, temperature i vlažnosti vazduha u skladištu.

Optimalni uslovi za čuvanje luka u skladištu su 0º C , i relativna vlažnost vazduha oko 85%.Treba obezbediti ventilaciju, kako bi se smanjila koncentracija ugljen-monoksida, proizvoda disanja luka.

Berba praziluka se može obavljati u različito vreme , a obično se bere kasno u jesen. Sorte kratkog „stabla“ su otpornije na zimu i biljke se mogu čuvati u bašti , utrapljene, ili namestu gde su odrasle, gotovo čitave zime.

Sorte dugog „stabla“ su manje otporne na zimu i bolesti pa ih u jesen treba vaditi i čuvati u trapu,pesku, ili podrumu.

Trapljenje u bašti ili dvorištu se obavlja na sledeći način : Ašovom se otvara brazda i u njupolaže praziluk, tako da štrči samo lišće. Prilikom otvaranja sledeće brazde, predhodna se zatrpava, i tako redom. Ako se čuva u hladnjači temperatura treba da bude 1 º C , uz relativnu vlažnost vazduha 90 %.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 4
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...
Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...