Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Ovako čuvajte orah tokom zime

Objavljeno: 09 nov 2018

Čuvanje jezgrastog voća, gde spada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća. Zbog velike količine ulja u jezgru (od 50-70%), čiji osnovni sastav čine nezasićene masne kiseline koje na višim temperaturama oksidišu do užegnuća, jezgre gube ukus i postaju neupotrebljive za jelo.

Foto credit by: pixabay.com

Zato plodove oraha treba čuvati u tamnim i hladnim prostorijama ili hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena i pri relativnoj vlažnosti vazduha od 60-65%.

Plodovi oraha treba da sadrže 10-12% vode. Pri ovom režimu plodovi oraha mogu da se čuvaju od 12-24 meseca. Ukoliko plodovi nisu prethodno osušeni i kod kojih sadržaj vode nije sveden na 12%, mogu se uspešno čuvati na temperaturi od 0 stepeni i relativnoj vlažnosti od 70%.

Pored režima čuvanja plodova oraha neophodno je ostaviti prostor između ambalaže da bi vazduh lakše cirkulisao. Čuvanje jezgra je nešto složenije i to: vlaga, toplota, svetlost i vazduh su faktori koji utiču na kvarenje i kvalitet jezgra. Najbolji ukus jezgre i stabilnost boje postiže se čuvanjem jezgra koja sadrže od 3 -3,5 % vode.

Jezgra je najbolje čuvati u hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena u tami i na taj način se postiže duža stabilnost nezasićenih masnih kiselina, nego kad se jezgra čuvaju na prirodnoj svetlosti.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...
Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...