Med u zimskim danima

Med je jedan od prvih proizvoda koje je koristio čovek. O tome ima dovoljno podataka na drevnim obeliscima i papirusima. Stari Egipćani, Vavilonci, Rimljani i drugi, med su smatrali darom božijim i kao hranu bogova i pridavali mu veliki značaj u ishrani i lečenju. Ostali pčelinji proizvodi, matični mleč, cvetni prah, pčelinji otrov i propolis intenzivno se ispituju i proučavaju u
smislu lekovitosti.
MED: Analizom medova sa naših prostora utvrđeno je da sadrži: 69,11- 74,50% redukcionih šećera, od čega je glukoze bilo 31-38%, a fruktoze 35,43 do 41,37%; saharoza ne treba
da pređe 5%, u suprotnom se sumnja na falcifikat, postoje neki medovi kao što je medljika koja može sadržati i do 10% saharoze. Pepeo se kreće između 0,15 i 0,63%. Med sadrži razne pigmente i aromatične materije, enzime od kojih je najvažnija invertaza, zatim faktori koji daju medu antibaktericidna svojstva. U malim količinama sadrži vitamine i tanine. Prirodna osobina svakog
meda je da pre ili kasnije kristališe, a kristalizacija će nastupiti ranije ako med sadrži veći procenat glukoze. Med sadrži mineralne materije, vitamine, alkaloide, belančevine, hormone, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska, mravlja, mlečna i oksalna), aromatična jedinjenja i dr.

Ilustracija: polen, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: polen, foto: Domaćinska kuća

POLEN: U biljnom svetu predstavlja mušku polnu ćeliju, a pčele ga sakupljaju i koriste u ishrani legla kao izvor proteina, vitamina, masti i minerala. Ljudi pomoću specijalnih sakupljača polena oduzimaju polen od pčela i koriste ga u spravljanju lekovitih i dijetetskih proizvoda za ljudsku ishranu. Pored proteina polen sadrži i slobodne amino-kiseline, lipide, ugljene hidrate, vitamine, minerale, enzime i koenzime. Perga i polen sadrže antianemični faktor i poseduju jako antiseptičko dejstvo protiv velikog broja patogenih bakterija. Pomaže kod poremećaja memorije starih ljudi.

Med, ilustracija, foto: Worcestershire/United Kingdom, pixabay.com
Med, ilustracija, foto: Worcestershire/United Kingdom, pixabay.com

MATIČNI MLEČ: Mleč je proizvod nadždrelnih žlezda pčela radilica starosti 5-15dana. Ona je kremasta, bela, kisela supstanca specifičnog mirisa i malo gorčeg ukusa. Tom materijom pčele hrane maticu tokom njenog razvoja i kasnije tokom celog njenog života, kao i mlade larve radilica i trutova. Ako se matična mleč čuva duže vreme mora se zamrznuti, a može se i mešati sa fino
kristalnim medom. Mleč sadrži proteine, masti, redukovane šećere, pepeo i najveći procenat vode.
PČELINJI OTROV: Deponuje se u mehuru otrovne žlezde i tu ostaje sve dok pčela ne bude primorana da ga u samoodbrani upotrebi. On je gorkog ukusa, kisele reakcije i koristi se za lečenje reumatskog artritisa, za proizvodnju lekovitih masti i za pripremu vakcina.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.01.2024.

Pčelar Ivica Matić: Vreme je za pravo tržište

24.01.2024.

Potrošnja meda od oktobar do marta

19.01.2024.

Da li je dovoljno da biljke cvetaju da bi imale nektara

25.12.2023.

Prvo nacionalno ocenjivanje meda sa profesionalnim ocenjivačima meda – pošaljite uzorak

22.12.2023.

Da li je kraj falsifikatima meda

13.12.2023.

Med Krnjevac proverenog kvaliteta

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca