Greške koje treba izbegavati prilikom čuvanja zrna pšenice

Sušenje zrna se primenjuje u cilju smanjenja vlage, koji obezbeđuje uspešno duže čuvanje pšenice. Sigurno održavanje punog kvaliteta zrna u pogledu klijavosti, pecivosti i hranljive vrednosti, može se skladištiti na duži vremenski period pri vlažnosti zrna od 14%.

Ukoliko je vlažnost veća od preporučene, dodatno sušenje zrna može se obaviti hladnim i toplim vazduhom. Sušenje hladnim vazduhom se obavlja pomoću ventilatora, dok sušenje toplim vazduhom omogućuje sušenje zrna u vremenskom periodu od nekoliko časova. U toku čuvanja pšenice u skladištu, treba obratiti pažnju da se zrno nije ovlažilo ili zagrejalo, pojavio miris plesni ili eventualno štetočine. Ako se u toku čuvanja zapazi zagrevanje ili vlaženje zrna, neophodno je izvršiti provetravanje zrna mešanjem.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.02.2024.

LISNA RĐA PŠENICE

15.02.2024.

Ovo su cene na berzi kukuruza i pšenice

12.12.2023.

Razmena pšenice za brašno

27.10.2023.

Robne rezerve razmenjuju NPK đubrivo za ratarske kulture

27.10.2023.

Kada je vreme za setvu pšenice

13.07.2023.

Vlada Srbije odobrila je da Republička direkcija za robne rezerve otkupi do 200.000 tona merkantilne pšenice

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca