LJUTA SREMICA NA SAJMU ETNO HRANE

Objavljeno: 28 nov 2018

LJUTA SREMICA je nastala tako što je naša sagovornica  Slavna Slavojević, iz Šida,  pozvana da učestvuje na jednoj manifestaciji,  na štandu sa lokalnim bajkerima. Tada je shvatila da slatki džemovi od ruže,  nisu nešto što bi ona mogla da ponudi,  pa se odlučila da napravi svojih prvih 40 tegli,  slatko-ljutih  džemova. Ostalo je deo istorije,  a Slavna već  više od godinu i po pravi svoje slatko-ljute specijalitete.

Za svoje proizvode Slavka kaže da su umereno ljuti, pravi ih od voća,  sa dodatkom ljutih začina.

Ilustracija: proizvodi ljute sremice, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: proizvodi ljute sremice, foto: Svetlana Kovačević

“Koristim isključivo domaću papriku, uglavnom sremsku i bačku, ništa iz inostranstva. Ali što se tiče voća,  tu dosta eksperimentišem pa imam slatko-ljuto od ananasa, pomorandže,  a napravila sam i od gljiva. Ako bih koristila paprike  koje su izuzetno ljute , ne bi osetili lepo  ukus voća i njegovu slatkoću.Kada me pitaju od čega je ljuto,  ja im odgovorim zato što sam ja bila ljuta dok sam ga pravila” šaljivo nam odgovara Slavna.

Ilustracija: Slavna, ljuta sremica
Ilustracija: Slavna, ljuta sremica

Na štandu “LJUTA  SREMICA”,  koji smo upoznali tokom Sajma etno hrane, u Beogradu  pronašli smo slatko – ljute proizvode od borovnice, šljive, maline, kupine, dunje i brojnih drugih voćaka,  koje su iskombinovane sa ljutim paprikama. Sve je to lepo upakovano, u manje i veće teglice.

Ovi specijaliteti nisu glavno jelo,  već prilog, ili začin koji se može koristiti uz meso, sireve, za pripremu kanapea i druge hrane.

Slatko-ljuti ukusi nisu nepoznanica za mnoge kulture. Naši ljudi sve više putuju, tako da  su lako prihvatili slatko-ljuti ukus. Možete samo da zamislite neki od naših kozjih sireva i domaćih kačkavalja od kravljeg ili ovčjeg mleka i kombinaciju slatko-ljutog džema od maline, ili kupine.

Pored restorana koji poručuju proizvode pod nazivom LJUTA SREMICA,  oni  se mogu kupiti i na različitim manifestacijama poput sajmova hrane, tradicionalnih manifestacija,  na kojima se predstavljaju različiti specijaliteti.

Kada su u pitanju ukusi i prodaja proizvoda od ljute paprike ,  i voća postoji čak i sezonski karakter. “Imam periode kada se najviše traži kajsija, ali vrlo često prodajem bobičasto voće u kombinaciji sa ljutim paprikama. U poslednje vreme dosta mi traže i narandžu” kaže  vesela vlasnica proizvoda  LJUTA SREMICA Slavna Slavojević.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 1
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...
Svetlana Kovačević: Postovana, on je dobio rešenje, a posle rešenja ...
Mitrovic Tina: Postvani,moj svekar je dobio neki papir da je poce...
Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...