Opština Brus: Čist vazduh i zdrava hrana

Brus je smešten na istočnim padinama Kopaonika između Rasine i Graševačke reke, poznat je kao vazdušna banja. Nalazi se na raskrsnici puteva za Kopaonik, Aleksandrovac, Kruševac, Jošaničku i Vrnjačku Banju. Sve više se  razvija kao turističko središte i postaje severoistočna kapija Kopaonika.

Grb opštine Brus, foto: Zastave i grbovi, Brus
Grb opštine Brus, foto: Zastave i grbovi, Brus

Prostire se na površini od 605 kilometara kvadratnih i obuhvata deo Kopaonika, župskog vinogorja i dolinu reke Rasine. Graniči se sa opštinama Aleksandrovac, Blace, Kuršumlija, Raška, Kruševac i Leposavić.

U opštini  Brus  je  Turistički centar Bela Reka – Brzeće koji se nalazi u podnožju Kopaonika koje dostupnije i pitomije od vrhova, idealno za porodični boravak, izvora, gejzira, vodopada, pećina.

Na 12 kilometara od vrha Kopaonika, na istočnim padinama planine, smestilo se Brzeće. Selo sa nešto više od 230 stanovnika koje se tokom protekle četiri decenije intenzivno razvija kao turističko mesto.

Iz godine u godinu, sve je više posetilaca, tako da se mogu pohvaliti, i imaju šta da ponude. Čist vazduh, domaću hranu, i sve ono u čemu turisti uživaju.

Stanovništvo se bavi uglavnom poljoprivredom, stočarstvom i voćarstvom. Od ukupne opštinske teritorije, pašnjaci zauzimaju 53,2% površina. Gaje se ratarske kulture, a od voća ponajviše maline, ribizle, kupine, kao i šljive, grožđe i jabuke. U najvećem broju imaju oranice i bašte, odnosno najčešće gaje kukuruz za zrno (njih 2.407), a zatim krompir – 2.208 gazdinstava. Prema broju slede poljoprivredna domaćinstva koja proizvode pšenicu i krupnik – 1.866, lucerku – 1.026 i pasulj (831). Najveći broj gazdinstava su porodična (99,79%), a ostalo su pravna lica. Ukupno 502 gazdinstva bavi se stalnim usevima i stokom za ispašu kombinovano, njih 871 specijalizovano je za voće, međutim najviše je onih koji se bave različitim kombinacijama useva i stoke (1.122).

“Potrebe za proizvodnjom zdrave hrane su sve veće. To je jasno. Tu prednost mogu da iskoriste naši poljoprivrednici i sve što nudi ovo područje koje apsolutno važi za zdravu sedinu. Svi proizvodi su bezbedni, nema upotrebe hemikalija, tako da sve što se odavde nudi jeste izuzetnog kvaliteta”, navodi   predsednik opštine Milutin Jeličić.

Ipak, zdravo i lepo prirodno okruženje, te blizina skijališta na Kopaoniku, nisu sami po sebi dovoljni za život i napredak opštine.

“Ovde smo mnogo ulagali u infrastukturu, pre svega u mesne zajednice i sredine gde ima stanovništva. Pored toga smo pomagali i izgradnju privrednih pogona na čitavom području, a u Brzeće smo doveli investitore koji su ulagali u izgradnju hotela. Time je obezbeđen opstanak ljudi u ovom kraju. Koristeći pogodnosti Kopaonika stanovništvo svakako ima nešto bolji standard u odnosu na pojedine delove Srbije”, kaže Jelićić.

Specijaliteti ovoga kraja mogu se probati u brojnim objektima na Kopaoniku, a seoske domaćice su među najboljima na tradicionalnom takmičenju„Zlatne ruke Brusa“ – manifestaciji koja se svake godine krajem avgusta održava u Glavnoj ulici u Brusu.

Milutin Jeličić, predsednik opštine Brus

Milutin Jeličić je rođen 22.juna 1962.godine u Kobilju kod Brusa.

Osnovnu školu je završio u Brusu, srednju ekonomsku u Kruševcu a na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu , na odseku agroekonomije, diplomirao je 1987.godine. U periodu od 1989. do 1991.godine radio je u Zemljoradničkoj zadruzi ”Kopaoničanka” u Brusu.

Od 2000.godine predsednik OO NS. U dva mandata , od 2000. do 2008.godine bio predsednik Opštine Brus. Narodni poslanik u periodu od 2003. do 2006.godine i od 2008. do 2012. godine. Uspešan privrednik.
Oženjen, otac dvoje dece.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.09.2022.

Zimnica koja govori nekoliko jezika

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca