Šta je osnov za zdravlje životinja

Objavljeno: 03 dec 2018

Koza je po svojoj prirodi temperamentna životinja. Ta osobina se izražava kroz stalnu potrebu za kretanjem. Koze uvek treba držati po
principima slobodnog načina držanja.
Kod nas je najzastupljeniji pašnjačko, stajski način držanja, gde najveći deo dana provode na paši ili u ispustu, odnosno van zatvorenog prostora.
Genetski potencijal koza za proizvodnju mleka i mesa, u potpunosti može doći do izražaja samo u optimalnim uslovima smeštaja, ishrane i nege,  bilo da se radi o držanju jedne,  ili o držanju velikog broja koza.

Kvalitetan objekat uz opremu je osnov za zdravlje životinja,  a samim tim i za produktivniju proizvodnju. Pri izgradnji objekata za koze treba obratiti pažnju na: odabir lokacije, veličine podne površine, visinu krova, izbor materijala za pod, krov i zidove, a sve sa ciljem osiguranja odgovarajućih mikroklimatskih uslova. Pri planiranju kozarnika moraju se uzeti u obzir klimatski uslovi područja na kojim se gradi. Posebno nadmorska visina, mesečna i godišnja temperatura, dominantnost vetrova, količine padavina i dr. Kozarnik se treba graditi na suvom, ocednom i povišenom mestu.

Kozarnik treba izgraditi u pravcu istok – jugoistok ili u hladnijim zonama u pravcu juga.

Lokacija kozarnika ne sme biti u dolini sa čestim maglama, niti na izloženom mestu sa čestim i jakim vetrovima. Za kozarnik je bitno da se
obezbedi dovoljno prostora za životinje, da je topao, suv, prozračan, dobro osvetljen i bez vetrova. Pod je najbolje izvesti od nabijene ilovače.

Pod može biti i od drveta ali zbog cene koštanja se ređe upotrebljava. Betonski i kameni podovi nisu poželjni jer su hladni i zadržavaju
vlagu (povećavaju obolenja kod koza). Važno je da je ležaj suv i topao, što se postiže prostirkom od slame (0.5 kg. slame dnevno po odraslu kozu i 0.2-0.3 kg. po jaretu).

Visina objekta kreće se oko 3 m. pa i do 3.5 m. u zavisnosti od broja živoinja i klimatskih uslova regiona. Zidovi se najčešće grade od opeke a može i od drveta. Krov se gradi od drvene konstrukcije, pokriven crepom ili salonitnim tablama ispod kojih je poželjna izolacija. Planirana površina poda je u zavisnosti od broja životinja
i opreme u njemu (pojilice, jasle, izmuzilišta, prostor za koncetrat i dr.).
Za odrasle koze potrebna površina je 1.2 – 1.5 m² + 0.35 m² za jasle (ukoliko zahvata unutrašnjost boksa), za jare je potrebno 0.3 m² odnosno 1.8 – 2.2 m² za kozu i jarad a za jarca 3 m². Osnovnu opremu u kozarniku sačinjavaju: jasle, valovi-korita za krmivo, pomoćne ograde i pojilice.

Ilustracija: Sa sajma poljoprivrede, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Sa sajma poljoprivrede, foto: Svetlana Kovačević

Jasle mogu biti različitog oblika:
pokretne, nepokretne, sa uspravnim ili kosim letvama, sa koritom za koncetrate na dnu ili bez. Hranidbeni prostor za odraslu životinju je 0.35 – 0.4 m,  a za jarad 0.1 – 0.2 m. Jasle za koze se postavljaju na visini od 0.3 – 0.4 m iznad prostirke.

Valovi za koncetrat su dužine 2 – 3 m, potreban hranidbeni prostor za odraslu kozu 17 – 20 cm za jare 10 – 12 cm. Pojilice u kozarniku moraju obezbediti dovoljnu količinu sveže čiste vode temperature 12 – 20 ℃, i to po jednoj kozi 15 l odnosno 7 – 10 l za samu kozu, a ostalo služi za pranje
opreme i posuda. Visina pojilice treba biti u visini ramenog zgloba.
Pregrade (ograde za pregrađivanje životinja od drugih životinja) su od drveta i visine su 1.1 m. – 1.25 m. Sa obe strane objekat mora imati prozore, čija je ukupna površina jednaka 1/12- 15 od ukupne površine poda. Na čeonim zidovima se ugrađuju vrata, obavezno dvokrila, čija je širina 2.5 – 3 m, a visina 2.5 m. Ispust se gradi pored duže strane objekta i treba biti najmanje iste površine kao objekat.
Izmuzilišta se grade u sklopu objekta (što je danas ređe zbog mirisa mleka) i kao zaseban objekat. U sklopu kozarske farme potrebne su prostorije za prijem mleka i prostorija – magacin za koncentrovana hranjiva.
Temperatura u kozarniku u vreme jarenja ne sme da bude niža od 15℃.

Izmena vazduha i regulacija temperature se najčešće izvodi pomoću kombinovanih sistema ventilacije.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 1

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Srđan Zafirović

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...
Svetlana Kovačević: Postovana, on je dobio rešenje, a posle rešenja ...
Mitrovic Tina: Postvani,moj svekar je dobio neki papir da je poce...
Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...