Kako rezati šljivu

Objavljeno: 05 dec 2018

Rezidba je agrotehnička mera koja treba da omogući da se obrazuju i održe krune (krošnje) šljiva pogodnog oblika i veličine u koje prodire dovoljno sunčeve svetlosti da bi se uspostavila i očuvala ravnoteža između rasta i rodnosti (fizioloska ravnoteža). Osnovni cilj rezidbe šljiva je da se uz minimalna ulaganja u proces proizvodnje obezbedi dobar vegetativni prirast i rana, redovna, obilna i dugotrajna rodnost i visok kvalitet plodova. To naj lakše može da se ostvari kad se dobro upoznaju biološke osobine vrsta i sorti šljiva, a posebno njihovo ponašanje u određenoj sredini i na osnovu toga izabere odgovarajući način rezidbe.

Sorte šljiva se režu u zavisnosti od vegetativnog rasta i rodnih grančica na kojima pretežno rađaju. Na dugim letorastima pretežno rađaju američke i japanske sorte, a takođe i naše sorte čačanska rodna i valjevka. Vitalnost rodnog drveta u nižim delovima krune kod ovih sorti se održava prevođenjem primarnih i sekundarnih grana na nižu bočnu granu ili rodnu grančicu. Kod sorti koje rađaju pretežno na kratkom rodnom drvetu (italijanka, renklode, stenlej) neorezana stabla se brzo iscrpljuju a pojedine rodne grančice suše. Kod njih ostavljaju se dvogodišnje grančice sa jednogodišnjim letorastom, gde se iz vegetativnih pupoljaka na dvogodišnjoj grančici i novom letorastu obrazuju nove majske kitice. Ukoliko se ovakva rezidba ne vrši svake godine može se destiti da voćke jedne godine prerode, a druge da slabije rode, tj da alternativno rađaju.

Kod nerezanih stabala sorti šljiva koje obrazuju zatvorenu krunu , sa uspravnim rastom skeletnih grana (požegača i većina evropskih  sorti), rod se premešta na periferiju krune i takve grane se savijaju pod teretom roda, a na pregibima izbijaju vodopije. Kod ovih sorti je neophodno svake godine ostaviti jednogodišnje grane, dužine 30 – 40 centimetara, kako bi se na njima u toku godine obrazovale kratke rodne grane. Prosvetljavanje krune se postiže skraćivanjem skeletnih i poluskeletnih grana na jednu bočnu granu i letorast uz obaveznu izolaciju vrhova tj. proređivanja letorasta pri vrhu grana.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 7
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...
Svetlana Kovačević: Postovana, on je dobio rešenje, a posle rešenja ...
Mitrovic Tina: Postvani,moj svekar je dobio neki papir da je poce...
Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...