Kako se prase prilagođava novim uslovima

Prilikom rođenja-dolaska prasadi u novu sredinu treba stvoriti takav ambijent da se ona što bezbolnije prilagode novim uslovima, što znači da ti uslovi moraju biti što je moguće približniji prethdnim.
Visoki gubitci prasadi u periodu neposredno posle rođenja, u nedekvatnim uslovima držanja i ishrane, posledica su biološkog stanja organizma mladih prasadi. Prasad dolaze na svet sa veoma malim rezervama energije i gvožđa kao i imunoglobulina, a sposobnosti za adaptaciju na novu okolinu su male zbog nerazvijenog mehanizma za regulaciju temperature. Prasad tek posle tri nedelje života su sposobna da telesnu temperaturu održavaju konstantnom. Ako temperatura u prasilištu ne odgovara, već nakon pola sata po rođenju prasad dobija temperaturni stres.
Optimalna temperatura u prasilištu se kreće od 35 – 37˚C, zagrevanje prasilišta se vrši pomoću kvarcnih ili plinskih visećih grejalica ili kaloriferima. Neophodno je korišćenje infra red sijalica koje emituju ultra ljubičasto zračenje, koje vrši pretvaranje provitamina D2 u vitamin.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.04.2024.

Rešenja o vlasništvu za obradivo zemljište

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca