Sredstva za 26 voćara

Objavljeno: 26 dec 2018

Ugovori o dodeli podsticajnih sredstava za razvoj voćarstva u 2019. godini potpisani su između grada Zaječara i poljoprivrednih proizvođača koji su ispunili uslove konkursa. Kako se navodi na sajtu grada, sredstva će dobiti 26 voćara, kako bi proširili svoju proizvodnju, a prema rečima nadležnih po ovom projektu je ukupno odobreno 1,7 miliona dinara.
Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić rekao je da je grad ove godine najveći akcenat stavio na razvoj voćarstva, a tako će biti i u narednoj. Kako je naglasio, cilj je da se u oblasti poljoprivredne proizvodnje formiraju udruženja preko kojih će se lakše plasirati roba na tržište.
– Ove subvencije su samo početak u oblasti voćarstva, i mislim da sada radimo pametno i imamo strategiju. Pomažemo razvoju pčelarstva, ratarske proizvodnje, voćartsva, i sve to radimo planski, sigurni da će dati dobre rezultate. Sve one koji postignu dobre rezultate dodatno ćemo stimulisati – istakao je Ničić.
Kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, ove godine je grad Zaječar iz budžeta izdvojio blizu 10 miliona dinara za razvoj poljoprivredne proizvodnje, što je, prema rečima nadležnih, oko 40% više nego 2017. godine.
– Ovo je drugi konurs za voćarstvo u ovoj godini, a u 2018. godini smo plasirali oko 5,7 miliona dinara u razvoj voćarske proizvodnje. Ovaj iznos se odnosi na prvi konkurs za mehanizaciju u voćarstvu, gde smo plasirali 3 miliona i 800 dinara, i na ovaj konkurs gde smo utrošili 1,7 miliona dinara, što je za 120% više od ulaganja u voćarsku proizvodnju nego u prethodnoj godini. Mi smo u 2017. godini plasirali 2,5 miliona dinara za voćarstvo, za nabavku sadnica. Prošle godine je subvencije koristilo 46 proizvođača za voćarsku proizvodnju, ove godine 93 – istakla je Vesna Stanković, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.
– U ovoj godini imali smo i najviše prijava za sadnice dunje, gde smo svi zajedno investirali u kupovinu 7.500 sadnica dunja, na drugom mestu po interesovanju bio je zasad višnje, ukupno smo uložili 2.700 sadnica, zatim lešnik, 830 sadnica, i orah 330. Takođe su i zapaženi rezultati postignuti i u oblasti stočarstva, pa je tako investirano u kupovinu 176 kvalitetnih grla ovaca, jagnjadi i koza, i 15 junica. Prvi put je ove godine opština ulagala i u udruženja – dodala je Stanković.
Početkom marta biće raspisani novi konkursi za dobijanje podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne proizvodnje.
Planirani iznos sredstava za 2019. godinu, koji će biti izdvojen iz budžeta grada Zaječara, je 18,75 miliona dinara.
Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 1
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: U bolje snabdevenih prodavnicama zdrave hrane...
Slavica: Gde kupiti caj slatku paprat koren...
Svetlana Kovačević: Postovana gospodjo ima puno zahteva iz 2018. radi ...
Žaklina: Zasto nisu svima isplaćene subvencije za 2018. Od...
Svetlana Kovačević: Pratite, biće konkursa sigurno...
Jelena pavlicevic: Da li ima potsticaj za mlade na selu htela bih da ...
pera565: Što se tiče oraha, dosta kasnimo za proizvođač...
mladenovic dragoslav: Zar je moguce da nisu isplacene subvencije za 2017...
Jelena pavlicevic: Htela bi da prosirim farmu sa kravama potrebna su ...
Svetislav: Ja Sam Svetislav Stevanovic is Garasa, bavim se po...