Kako gajiti peršun

Peršun je začinska i lekovita biljka kome svi biljni organi sadrže mirisno eterično ulje pa služi i kao sirovina za prehrambenu i kozmetičku industriju. List peršuna ima vitamina C u velikom procentu, beta karotina i hlorofila,  a zadebljao koren ima visok sadržaj belančevina, vitamina B i PP kao i minerala, posebno gvožđa, kalcijuma i fosfora.
Peršun je dvogodišnja biljka koji se najuspešnije gaji na srednjelakim i lakim zemljištima, slabo kisele, neutralne i slabo bazne pH vrednosti.

Ilustracija: peršun, foto: Pixabay
Ilustracija: peršun, foto: Pixabay

Najčešće se gaje dva tipa:
• sorte sa razvijenim zadebljalim korenom
• lisnate sorte, koje se gaje radi svežeg i suvog lišća
Peršun ima sitno seme koje sporo niče, seje se u rano proleće na rastojanju 3–10 cm između biljakai 25–30 cm između redova. Dobro podnosi sušu i najbolje se razvija pri ravnomernoj vlažnosti zemljišta. Peršunovo lišće se bere nekoliko puta u toku godine a koren se vadi u kasnu jesen. Setva se obavlja direktno u kontejnere ili baštenske leje, tokom kasne jeseni, zime i ranog proleća, može se gajiti i ispod agrotekstila, u tunelima ili plastenicima. Uz redovno zalivanje i prihranjivanje tečnim đubrivom od koprive može se brati tokom cele godine. Ukoliko se lišće intenzivno bere najčešće se zaliva 3–5 puta u toku vegetacije što zavisi od spoljašnih vremenskih uslova.

Kao i drugo korenasto povrće, može ga oštetiti trulež korena i crna trulež, pa je plodored i setva zdravog semena osnova preventivnih mera zaštite. Napada ga pepelnica, pegavost lista peršuna, nematode,  a ponekad i šargarepina muva i lisne vaši. Tada koristiti fermentisani ekstrakt belog luka i nevena, prirodni piretrin i td.
Peršun lišćar stiže posle 30–40 dana za branje, a kovrdžavi dospeva ubrzo posle. Koren počinje da se vadi kad je prečnik u gornjem delu korena oko 1 cm. Vegetacija korenaša traje 150–190 dana. 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

27.01.2024.

BioMarni – zdrav život srećan život

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

26.12.2023.

Uzgoj voća po pravilima organske proizvodnje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca