Šta je bitno za plasteničku proizvodnju

Objavljeno: 14 jan 2019

Tokom jeseni i zime,  proizvođači koji planiraju izgradnju plastenika za proizvodnju povrća, trebalo  bi  da razmišljaju o izboru parcele za postavljanje plastenika. Vrlo bitan momenat pre postavljanja plastenika,  ili nekog drugog objekta zaštićenog prostora je izbor parcele. Veliki broj faktora utiče na kvalitet i količinu proizvodnje povrća, potrošnju energenata, a s druge strane treba sagledati ekonomsku isplativost proizvodnje. U praksi je vrlo teško ispoštovati sva pravila postavljanja plastenika, ali pre svega treba voditi računa o: konfiguraciji i nagibu terena, površina parcele bi trebala da bude “idealno ravna”, ispoštovati pravac pružanja plastenika i redova, preporuka je (pravac sever-jug),  a poželjan odnos dužine i širine objekta je 5:1.

Ilustracija: krastavac u plasteniku, foto: G.Đ.
Ilustracija: krastavac u plasteniku, foto: G.Đ.

Visina podzemnih voda bi trebala da bude oko 150 cm, da je voda za navodnjavanje dobrog fizičkog, biološkog i hemijskog kvaliteta i da je ima u dovoljnim količinama. Preporučljivo je da se u plastenicima izgrade rezervoari iz kojih bi se koristila voda za navodnjavanje, jer se u njima voda zagreje, a neki metali se talože na dnu.
Prilikom izbora parcele treba voditi računa i o tome da se u blizini plastenika ne nalaze industrijski zagađivači, zbog štetnog delovanja gasova i prašine na biljke,  ali da je razvijena dobra putna mreža, kako bi pristup parceli bio moguć u svakom trenutku, kao i mogućnost korišćenja električne energije u objektima. Povoljna okolnost je ako u blizini postoji neki drvored, koji ne pravi senku u objektu, a koji može poslužiti kao zaštita od udara jakih vetrova, u suprotnom oko plastenika treba podiću zaklone koji trebaju biti 50% propusni kako bi vetar kroz njih mogao da struji.
Preporuka je da se plastenici podižu na ravnim terenima bez izrazitih depresija koje izazivaju visoku vlažnost i prave senku. Poželjni su blago nagnuti tereni, s nagibom do 0.4%, južnog i jugoistočnog položaja zbog oticanja površinske vode i osunčanosti. Takođe, od izuzetnog značaja je i đubrenje stajskim đubrivom. Za đubrenje u plasteniku treba koristiti isključivo zgoreli stajnjak.
U slučaju postavljanja plastenika na terenu s većim nagibom potrebno je ravnanje, nanošenje sloja zemljišta koje je odličnog kvaliteta, duboko oranje. Dobro je da ovako uzorano zemljište izmrzne tokom zime. Za proizvodnju povrća u plastenicima veoma je bitno obezbediti kvalitetno i plodno zemljište. Nivo plodnosti zemljišta može da se utvrdi agrohemijskom analizom zemljišta, i to je osnova od koje treba da se krene kod proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 2

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Jelena Stojiljković

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...