Kakve ćemo sokove piti

Veliki broj proizvođača voćnih sokova u svoje proizvode ubacuje dodate šećere i veštačke zaslađivače, što negativno utiče na zdravlje građana. Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede za Prvu TV, novo pravilo po kome će oni biti izbačeni iz voćnih sokova zaživeće od 31. decembra 2021. godine.

“Dodavanje šećera više neće biti dozvoljeno u voćnim sokovima, voćnim sokovima od koncentrisanog voćnog soka i voćnim sokovima u prahu. Iz tog razloga, izjave subjekta u poslovanju hranom ‘bez dodatog šećera’ na deklaracijama na voćnim sokovima, voćnim sokovima od koncentrisanog voćnog soka i voćnim sokovima u prahu, neće biti dozvoljene posle 31. decembra 2021. godine“, kažu u ministarstvu.

Dodavanje šećera, meda ili zaslađivača tolerisaće se samo u proizvodnji nektara i to do 20 odsto. Nektar se od soka razlikuje po sadržaju voća i jeftiniji je.

„Ono što je problematično je grupa nektara koja će verovatno i da nestane, zato što nektari su nešto što sadrži 25-50 odsto voća, međutim promenom pravilnika o deklarisanju voća kada smo mogli da stavimo, kada je dozvoljeno stavljanje slike na osvežavajuća pića postalo je besmisleno praviti nektar. Voćni nektari su nešto što je i ranije bilo problematično sa učešćem voća“, navodi Mile Veljović, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije

Sa novim pravilnikom deklaracija će morati da bude jasnija, preciznija i sa mnogo više podataka. Ako su šećeri prirodno prisutni u voćnom nektaru, na deklaraciji da navedu izjavu – „sadrži prirodno prisutne šećere“.

Takođe, sok će u nazivu proizvoda reč „voće“ moraće da bude zamenjen nazivom te vrste voća, pa tako naziv „voćni sok jabuke“ zamenjuje sa „sok jabuke“.

Ilustracija: Ana Todorović, nutricionista, foto: Arhiva Ane Todorović
Ilustracija: Ana Todorović, nutricionista, foto: Arhiva Ane Todorović

Nutricionisti podsećaju da nijedan sok nikada ne može biti zamena za voće, a kada je reč o efektima na zdravlje nijedan napitak osim vode i čaja nije za preporuku.

„To je veoma važna odluka. Na prvom mestu zato što je porast dijabetičara u Srbiji na nezavidnom nivou, zatim kod prevencije gojaznosti naročito kod dece kao i zbog pojave mnogih drugih oboljenja uslovljenih velikom koncentracijom šećera“, za Prvu TV objašnjava Ana Todorović, nutricionista.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

20.02.2024.

Bespovratno od 20.000 do milion evra

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

07.11.2023.

Stigle i mušmule iz okoline Beograda

30.10.2023.

Porastao promet bundeve

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca