Nedimović: Koji su prioriteti u 2019. godini

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović zajedno sa pokrajinskim sekretarom poljoprivrede Vukom Radojevićem i predstavnicima lokalne samouprave, obišao je poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Novi Bečej. Tom prilikom ministar je razgovarao sa poljoprivrednicima o aktuelnim problemima sa kojima se susreću i najavio da je Ministarstvo poljoprivrede za ovu godinu izdvojilo mnogo veći budžet za pomoć poljoprivrednicima nego ikada ranije. 

Kako se navodi u saopštenju, Nedimović je napomenuo da je izdvajanje većih budžetskih sredstava omogućila fiskalna konsolidacija kao i više novca u državnom budžetu. Poljoprivrednici su proteklih 30 godina bili u nezavidnoj situaciji, naglasio je ministar i to mora da se promeni.

– Ja sam ovde došao da prenesem ljudima da ćemo u narednom periodu raditi na unapređenju stočarstva pošto nam je to jedan od prioriteta za 2019. godinu. Takođe prioritet su i mladi poljoprivredni proizvođači, pa i ove godine za njih imamo grantove za početak poljoprivredne proizvodnje. Imaćemo i poseban fond za kupovinu poljoprivrednog zemljišta sa namerom da podstaknemo mlade ljude da kupuju obradivu zemlju i ostaju u selima. Na ovome trenutno radimo zajedno sa predstavnicima Vlade Srbije i za mesec dana imaćemo mnogo više informacija – kazao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević naglašava da je mladim poljoprivrednicima pre svega potrebna finansijska pomoć kako bi opstali i to je ono na čemu zajedno rade Pokrajinski sekretarijat i Vlada Srbije.

– Mi smo pokrenuli „Startup“ program za mlade poljoprivrednike do 40 godina za započinjanje agro biznisa i to je nova mera uvedena od 2017. godine, koja omogućava mladima da dođu do svežeg kapitala. Takođe, pokrajinska vlada je preko sekretarijata za poljoprivredu izdvojila i značajne subvencije. Nikada više para nije bilo za registrovana poljoprivredna gazdinstva. U odnosu na zatečeno stanje 2016. godine, za gotovo 50% smo povećali nivo novca namenjen za subvencionisana gazdinstva. Uveren sam, da sa ovim merama koje je najavio ministar poljoprivrede, a koje su u interesu daljeg razvoja poljoprivrede, ćemo dati dodatni podsticaj razvoju ove grane u Vojvodini – rekao je Radojević.

Opština Novi Bečej takođe je izdvojila značajna sredstva za lokalna poljoprivredna gazdinstva, rekao je ovom prilikom predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

– Po prvi put će ove godine opština Novi Bečej izdvojiti sredstva u budžetu i raspisati konkurs za subvencije mladim povrtarima, vinogradarima i voćarima. Očekujemo da će ovaj konkurs biti raspisan do kraja marta ove godine. Opština je izdvojila 3.000.000 dinara za ovu namenu, ali ukoliko bude bilo potrebno izdvojićemo i dodatna sredstva rebalansom budžeta opštine – rekao je Maksimović.

Ministar Nedimović i pokrajinski sekretar Radojević obišli su i opštinu Čoka. Tom prilikom Vuk Radojević je pozvao lokalne poljoprivrednike da apliciraju za pomoć i da iskoriste mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

19.03.2024.

Drugi poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u petak stiže u Mladenovac

15.03.2024.

Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede produžava se do 1. aprila

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

10.03.2024.

Danas je započeta nova sezona  poljoprivrednog karavana “NajDomaćin 2024”!

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca