Kako se pravilno dezinfikuje mlekarska oprema

Objavljeno: 13 feb 2019

U mnogome kvalitet mleka zavisi od čistoće – nečistoće mlekarske opreme, (muzilice, kante, cedila i dr.) i zato svaki stočar treba veliku pažnju da posveti održavanju i čišćenju mlekarske opreme. Sa čišćenjem treba započeti odmah posle pražnjenja posude i opreme od mleka. Da ne bi došlo do sasušivanja ostataka mleka i uvećanja broja mikroorganizama. Pranje i dezinfekciju radimo u nekoliko faza:
– pretpranje,
– pranje + dezinfekcija,
-ispiranje i sušenje.

Pretpranje je ispiranje posuda koja su bila u dodiru sa mlekom. Zbog sposobnosti očvršćavanja mlečne masti u hladnoj vodi i zgrušavanja – taloženja belančevina u toploj vodi, ispiranje vršimo vodom temperature oko 30 ℃,  a može i vodom iz vodovodne mreže.

Opremu peremo rastvorom vode i sredstava za pranje, a temperatura rastvora je između 40 – 50 ℃. Treba praktikovati da u posudu prvo sipamo vodu (1/10 od zapremine posude),  a zatim dodamo deterdžent,  koji je u novo vreme pomešan sa sredstvima za dezinfekciju, a ujedno se vrši i dezinfekcija. Treba poštovati koncetraciju rastvora koja je data u uputstvima preparata.

Ilustracija: oprema za mužu, farma krava Jekič, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: oprema za mužu, farma krava Jekič, foto: Svetlana Kovačević

Za pranje ne smemo upotrebljavati krpe i sunđere,  (izvor štetnih mikroorganizma), već četke raličitih oblika. Ribanje treba obaviti pedantno, naročito pažljivo očistiti rubove, poklopce i spojna mesta u kojima se lako zadržavaju ostaci mleka. Ukoliko nije korišćeno sredstvo za dezinfekciju, uništavanje bakterija je moguće i pranjem pregrejanom vodom na temperaturi iznad 90 ℃,  količinom od 1/10 zapremine posude.

Za ispiranje posuda koristi se čista voda i isprati više puta,  kako bi se uklonila sredstva za pranje i dezinfekciju. Prisustvo ostatka deterdženta izaziva zagađenje mleka, i takvo mleko ne možemo upotreblavati za dobijanje kiselomlečnih proizvoda i sira (maja i sirilo ne deluju).

Po završetku ispiranja pristupamo završnoj fazi – sušenju. Mlekarske posude okrenu se otvorom na dole i to na mestu gde nema prašine i nepoželjnih mirisa. Bitno je da se posude što pre osuše. Prilikom pranja kod muzilica treba obratiti pažnju na sisne gume, kolektora, cevi za mleko i muznu kantu. Poželjno je da se jednom u 7 – 10 dana obavi temeljno pranje i dezinfekcija muzne jedinice (demontiranjem na delove), kiselim sredstvima za pranje koja uništavaju talog mlečnog kamenca. Po završetku pranja važno je dobro izvršiti ispiranje.

Samo čišćenjem i dezinfekcijom posle svake muže svih površina sa kojima mleko dolazi u dodir možemo dobiti kvalitetno mleko sa što manje mikroorganizma.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 5

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Srđan Zafirović

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: U bolje snabdevenih prodavnicama zdrave hrane...
Slavica: Gde kupiti caj slatku paprat koren...
Svetlana Kovačević: Postovana gospodjo ima puno zahteva iz 2018. radi ...
Žaklina: Zasto nisu svima isplaćene subvencije za 2018. Od...
Svetlana Kovačević: Pratite, biće konkursa sigurno...
Jelena pavlicevic: Da li ima potsticaj za mlade na selu htela bih da ...
pera565: Što se tiče oraha, dosta kasnimo za proizvođač...
mladenovic dragoslav: Zar je moguce da nisu isplacene subvencije za 2017...
Jelena pavlicevic: Htela bi da prosirim farmu sa kravama potrebna su ...
Svetislav: Ja Sam Svetislav Stevanovic is Garasa, bavim se po...