Kada saditi zelenu salatu

Salata se proizvodi direktnom setvom semena,  ili iz rasada. Ona je predhodna ili naknadna kultura kratke vegetacije. U zavisnosti od sorte i cilja proizvodnje najpovoljnija je sadnja iz kontejnerskog rasada na svakih 10-15 dana što omogućava kasnije kontinuiranu berbu. Dobra priprema zemljišta važna je za ukorenjavanje rasada.

Za prolećnu proizvodnju iz rasada seme se seje u zaštićenom  prostoru  od prvih dana februara,  do prvih dana aprila u intervalima od 10-15 dana. Za jesenju proizvodnju, setva je na otvorenoj leji tokom avgusta i početkom septembra,  a za zimsku tj. ranu prolećnu – tokom septembra. Rasad star 30-40 dana se sadi na međurednom rastojanju 20-30 cm i razmakom u redu od 10-20 cm. Prolećna sadnja je od polovine marta pa do polovine maja tj kad može da se uđe u njivu.
Letnja sadnja je najpovoljnija od polovine juna do kraja avgusta i stiže ranje od polovine jula do kraja oktobra. Najbolje je gajiti uz malčovanje tamnom folijom.
Ozimu salatu koju sadimo u oktobru i to u brazde. Rano gajenja salate se zaštićuje tunelom od plastične folije.
Sve salate imaju slične potrebe za hranivima- za 10 t prinosa treba 30 kg azota, 15 kg fosfora i 60 kg kalijuma. Na siromašnim zemljištima neophodno je đubrenje kompostom (1-2 kg/m²) a prihranjivanje tečnim organskim đubrivom svakih 5-7 dana, rastvorom koprive, gaveza, fito -eko preparatima a protiv insekata zaprašuje se kamenim brašnom. Redovno se zaliva sistemom kap po kap, odnosno mikrocevastim sistemom jer se na ovaj način ne kvase listovi.

Radi zaštite od bolesti i štetočina, salata se gaji obavezno u plodoredu i kao mešana kultura uz beli i crni luk uz malčovanje zemljišta.
Bere se u tehnološkoj zrelosti odsecanjem glavice a najbolje je u vreme rose. Prinosi prolećne glavičaste salate su od 15 t a jesenje do 40 t.. Lisnata salata se bere odsecanjem rozete ili otkidanjem listova a prinos je oko 15t/ha.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.11.2023.

Gajenje salate u plastenicima

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

23.10.2023.

Kada je vreme za vađenje rena

27.09.2023.

Proizvodnja salate tokom cele godine

25.09.2023.

Postavljanje oslonca kao mera nege useva

21.09.2023.

Organska proizvodnja krompira

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca