Šta će raditi roboti na farmama

Kompanija Cargill razvila je prvog industrijskog robota za gonjenje stoke čiji je cilj poboljšanje dobrobiti životinja i sigurnosti zaposlenih. Roboti su dizajnirani za premeštanje stoke s farme na livadu ili iz jednog objekta u drugi, čime se smanjuje stres za životinje minimiziranjem njihove blizine ljudima, a time se poboljšava sigurnost zaposlenih.

 

Kako kažu iz kompanije Cargill, zaposleni upravljaju robotima s mosta ili područja koje se nalazi iznad farme. Dok zaposleni još uvek moraju biti unutar redova, zatvarajući vrata dok stoka putuje prema drugom objektu ili livadi, robot im omogućuje da zadrže veću udaljenost od životinja. – Robotski „gonič“ stoke kojeg je razvio Cargill velika je inovacija u rukovanju i dobrobiti životinja na farmama – rekao je Temple Grandin, profesor nauke o životinjama na državnom fakultetu Kolorado. Koristeći automatske ruke, koji te ruke podižu i audio snimke za kretanje stoke u željenom smeru, roboti mogu raditi po kiši, snegu ili blatu, bez kašnjenja u svakodnevnom radu, objasnio je Kargil. – Kad usmeravaš stoku, ona se može okrenuti prema tebi, pregaziti te, udariti, povrediti.

Ilustracija: krave, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: krave, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Dakle, sve što možemo učiniti kako bismo bili sigurniji dok to radimo, učinićemo – rekao je Met Krogan (Matt Croghan). Testiranje je sprovedeno na postrojenjima za preradu govedine Cargill’s Wyalusing, PA i Schuyler, Neb., kako bi se odredio dizajn i operativne performanse robota koji bi učinkovito poboljšali dobrobit životinja i sigurnost zaposlenih pre nego što se puste u pogon.

– Prosečno govedo teži gotovo tri četvrtine tona, a naša fabrika dnevno prerađuje nekoliko hiljada grla stoke. Ova inovacija osigurava mnogo sigurnije radno mesto za naše zaposlene i omogućuje im da razviju novu tehnološku stručnost dok upravljaju robotom – rekao je Sami Renteria (Sammy Renteria), generalni direktor fabrike govedine Cargill. Robotski „goniči“ stoke trenutno se primjenjuju u SAD-u i Kanadi. Proizvodi ih fabrika Flock Free sa sedištem u Nju Džersiju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

21.02.2024.

Predlog za osnivanje uprave za stočarstvo i ministarstva za preduzetništvo i zadruge

11.12.2023.

Higijena smeštaja i držanja mladih pilića

28.11.2023.

Priprema ovaca za zimu

22.11.2023.

Sprečavanje unošenja zaraznih bolesti na gazdninstvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca