Ukus fest traje i sutra, ne propustite

Danas je u  Kombank dvorani (bivši Dom Sindikata), otvoren ,, Prolećni ukus fest“. Na festivalu učestvuje više od 80 izlagača, i preko 2000 proizvoda, tako da beograđani na jednom mestu  mogu da probaju i kupe domaće proizvode.

“Prolećni ukus Fest” pripremio je veoma bogat program uz radionice i predavanja oba dana vikenda. Posetioci će moći da probaju i da nabave proizvode nezaboravnih aroma i da uživaju u degustacijama najukusnijih sireva, suvomesnatih proizvoda i renomiranih vina, likera, prirodnih sokova. Slana zadovoljstva biće u znaku pršute, domaćih kobasica, kulena, slasnih čvaraka. Posle dobrog zalogaja, sve teče lagano uz čašu pravog domaćeg piva. Na festivalu će biti predstavljeno više od 2000 proizvoda iz Srbije i regiona. „Prolećni Ukus Fest“ podržali su Ministarstvo poljoprivrede, Sekretarijat za privredu i turizam Grada Beograda, Turistička organizacija Beograda i Fakultet za hotelijerstvo I turizam iz Vrnjačke Banje .

Ilustracija: Goran Babič, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Goran Babić, foto: Svetlana Kovačević

,, Goran Babić, predsednik skupštine opštine   Grocka, je prilikom otvaranja festivala istakao da je opština Grocka, jedina beogradska  opština koja može da snabdeva ceo Beograd hranom, i da je to veliki potencijal na čemu treba da se radi i da se taj potencijal iskoristi.

Kristina Trmanović, organizator sajma je istakla da su ovo jedinstveni  festival sa odličnim proizvodima, kao što su  med sa zlatom, kozmetika od prepeličijih jaja, lisnati sir koji se suši na vetru…

Ilustracija: štand Egipta, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: štand Egipta, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

,, Dolazi proleće i treba probati ove proizvode. U toku je post,  tako da posetioci imaju i priliku da kupe namaze, istakla je Kristina.

Zemlja gost „Prolećnog ukus Festa“ je Republika Egipat.

Ambasador  ARAPSKЕ RЕPUBLIKЕ EGIPAT NJ.E. GOSPODIN AMR ALGUVЕILI, je prilikom otvaranja istako da ga ime festivala podseća na proleće, i na praznik koji se proslavlja u Egiptu,tako da su to preneli i danas, i da su izloženi proizvodi na njihovom štandu koji se mogu probati.

U januaru mesecu je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović  posetio Egipat, i da je to prvi ministar koji je posetio njihovu zemlju. Raduje se saradnji između Srbije i Egipta, visoka delegacija Egipta je takođe posetila Srbiju, srpsko žito se izvozi u Srbiju, ali i egipatsko voće se može naći u Srbiji, i ova godina je ključna za saradnju između Srbije i Egipta. Manga nema u Srbiji a maline nema u Egiptu.  U junu se otvara linija Beograd – Kairo, tako da je sada lakše doći do Egipta.

Ilustracija: Jedan od štandova festivala, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Jedan od štandova festivala, foto: Svetlana Kovačević

 ,, Srbija je zemlja hrane, 1,2 miliona tona voća se proizvede godišnje, i 1, 8 miliona tona povrća. Zahvaljujem se srpskim proizvođačima koji to prerade i naprave proizvode odličnog ukusa, uz finansijsku pomoć države,  istakao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

 

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2019.

Za vikend osetite ukus proleća! Vidimo se

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca