Pravilno čuvanje crnog luka i praziluka

Pravilno čuvanje glavica crnog luka ima veliki značaj, s obzirom da je veliki period od vađenja do korišćenja ploda. U glavicama se odvijaju biohemijski i fiziološki procesi, od kojih su najvažniji disanje i prorastanje.

Ovi procesi izazivaju različite efekte:

  • smanjenje težine glavice,
  • sadržaja suve materije i hranljive vrednosti,
  • gubljenje šećera,
  • povećanje temperature i vlažnosti u skladištu.

Posledice toga su trulež i neupotrebljivost proraslih glavica.

Ilustracija luk, foto:Pixabay, Hans Linde

Uspeh u čuvanju luka zavisi od zdravstvenog stanja lukovica, temperature i vlažnosti vazduha u skladištu.

Optimalni uslovi za čuvanje luka u skladištu su 0ºC , i relativna vlažnost vazduha oko 85%. Treba obezbediti ventilaciju, kako bi se smanjila koncentracija ugljen-monoksida (proizvoda disanja luka).

  • Berba praziluka se može obavljati u različitim vremenskim periodima.
  • Obično se bere kasno u jesen.
  • Sorte kratkog „stabla“ su otpornije na zimu, i biljke se mogu čuvati utrapljene u bašti, ili na mestu gde su odrasle.
  • Sorte dugog „stabla“ su manje otporne na zimu i bolesti, pa ih u jesen treba vaditi, i čuvati u trapu, pesku ili podrumu.
  • Ako se čuva u hladnjači, temperatura treba da bude 1ºC , uz relativnu vlažnost vazduha 90%.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.11.2023.

Praziluk – gajenje i korišćenje

10.07.2023.

Zdravo povrće evo i kako se gaji

20.12.2022.

Duplo veći promet na Veletržnici

18.10.2022.

Proizvodnja praziluka

18.08.2022.

Zašto dolazi do truleži glavice crnog luka

08.04.2021.

Kako transportovati pesticide

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca