Negovanje buradi za čuvanje i dozrevanje voćnih rakija

Ilustracija, burad, foto: pixabay.com, Leo Hau
Ilustracija, burad, foto: pixabay.com, Leo Hau

Pečenje rakije je posao kojim se skoro svako gazdinstvo bavi, iz hobija, za sopstvene potrebe ili za potrebe tržišta.

Međutim, za kvalitet rakije veoma važno je i kako se rakija skladišti i čuva.

  1. Danas postoji veliki broj sudova, koji se mogu koristiti za vrenje i čuvanje rakija od voća i grožđa. Međutim, za većinu rakija, najbolji su drveni sudovi, i to hrastova burad.
  2. Postoje rakije koje se konzumiraju bezbojne nakon odležavanja, ali u staklenim sudovima.
  3. Veoma je važno sve vrste sudova, a naročito drvene, dobro oprati i konzervisati nakon njihovog pražnjenja.
  4. Ispiranje sudova se vrši prvo čistom vodom, a zatim izribati sa 2% rastvorom sode bikarbone.
  5. Ispiranje treba vršiti dok voda koja izlazi iz suda ne bude potpuno bezbojna, i bez ikakvog mirisa.
Ilustracija, burad, foto: pixabay.com, Leo Hau
Ilustracija, burad, foto: pixabay.com, Leo Hau

Pre upotrebe, sudove treba dobro isprati. U slučaju da dođe do rasušivanja buradi, da se između duga pojave šupljine, a metalni obruči spadnu, ili se olabave, burad nisu za upotrebu.

  1. Metalne obručeve treba vratiti na svoje mesto,
  2. u bure sipati vodu,
  3. dobro ga nakvasiti spolja, ili staviti u veliki sud sa vodom, tako držati oko deset dana dok ne zabrekne.
  4. Ako je ipak u sudovima došlo do pojave plesni te bure ima memljivi zadah i neprijatan miris mora se temeljnije očistiti i dezinfikovati.
  • Prvo se bure pere 2% rastvorom kalijum-permanganata,
  • potom sumporastom kiselinom u koncentraciji 0.5% ili 1% rastvorom vinobrana.
  • Posle par sati mućkanja bure se dobro ispere vodom i sodom bikarbonom.

Ako bure i posle ovog tretmana ima neprijatan miris za njegovo otklanjanje može se koristiti živi kreč u količini od 2kg na zapreminu od 100l tako što bi mu trebalo skinuti jedno dance kako bi se krečom i četkom dobro izribalo a potom dobro ispralo.

  • Novo bure prvo treba isprati hladnom vodom,
  • a potom napuniti hladnom vodom i ostavi da stoji 2-3 dana i isprazni.
  • Bure se zatvori i snažno provalja i tumba, zatim se isprazni, nalije toplim 2% rastvorom sode bikarbone i ponovo povremeno provalja u toku 20-30 minuta.

Ispiranje se može vršiti i 1% rastvorom limunske kiseline ili 0,3% rastvorom kalijum permanganata, ili 2% natrijumhidroksidom. Posle ovoga, bure dobro isprati hladnom vodom, napuniti hladnom vodom i ostaviti da stoji 2-3 dana. Nakon ovog bure je spremno za upotrebu.


Za izradu najkvalitetnijh buradi, najbolje je koristiti hrast kitnjak starosti 80-100 godina.