Kako se gaji Dan i noć?

Dan i noć je sitna jednogodišnja zeljasta biljka, visoka do 40 cm. Stabljika je uglasta, prosta ili razgranata. Listovi su širi nego duži, po obodu zupčasti. Cvetovi su pojedinačni, na dugim peteljkama, trobojni (ljubičasti, žuti i beli). Raste po napuštenim planinskim njivama (do 1.800 m nadmorske visine), po usevima, suvim i kamenitim mestima

Dan i noć je biljka je otporna na hladnije vremenske uslove, ali dobro uspeva na sunčanim i polusenovitim lokacijama. Ne smetaju  joj hladnoća i niže temperature.

Zemljište u kome držite dan i noć treba da bude hranjivo, ali zato za prihranjivanjem nema neke posebne potrebe. Dovoljno je s vremena na vreme dodati tečno đubrivo i to kad biljka dovoljno poraste. Odgovara joj svetlo i polusenovito mesto, kao i rastresito zemljište, a najpogodnija je mešavina peska i šumskog zemljišta. Biljku nikako ne treba saditi na mestu koje je izloženo jakom podnevnom suncu.

Ilustracija: cveće dan i noć
Ilustracija: cveće dan i noć, Foto: S.K.

Dan i noć se može saditi u proleće, ali se preporučuje jesenja sadnja, dok je zemlja još topla. Do zime će se biljka razviti, a u proleće će obilno cvetati.

Najbolje je violu saditi u jesen, dok je zemljište još toplo. Tako će se biljka dobro razviti da bi podnela predstojeću zimu a na proleće će dati bujne i zdrave cvetove.

Sadite ih u razmaku od 20-30cm.

Preporučuje se redovno prihranjivanje guano (pelikanovim) đubrivom, od ranog proleća do jeseni. U vreme cvetanja redovno odstranjujte precvetale cvetove. Ukoliko želite sami da napravite rasad ljubičice to možete da uradite setvom semena ili deobom bokora na proleće. U julu ili u avgustu, na otvorenom retko posejte seme u redove, pa ga pokrijte sa 0,5 do 1 cm zemlje i umereno zalivajte. Kada izniknu dva listića pikirajte, odnosno rasadite mlade biljčice, a u septembru ili oktobru presadite ih na stalno mesto.

Tokom zime mlade biljke pokrijte granama četinara.

Seme do setve čuvati na hladnom prostoru – najbolje u frižideru jer će samo tako zadržati klijavost godinama.

 Najčešće ih napadaju i štetu pričinjavaju puževi sa kućicom, puževi golaći i lisne vaši. Da bi se odbranile od puževa treba površinu oko njih posuti sitnim, oštrim peskom ili postavljati lovne posude sa pivom.

Biljka je omiljena u celom svetu zbog raznolikih boja i neobičnih šara na laticama, a u njenoj lepoti možete da uživate tokom cele jeseni, zime i proleća. Dan i noć je niskog rasta, od 10 do 40 cm, sa mnogo cvetova čije latica mogu biti u beloj, žutoj, crvenoj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj, zlatnonarandžastoj, bakarnoj boji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.03.2018.

Saveti koje cveće saditi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca