Sitna ovca ali daje veliki broj jaganjaca

Romanovska ovca
Romanovska ovca

Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. veka u dolini Volge u Jaroslavskoj oblasti a ime je dobila po okrugu Romanovo-Borisoglebsk, okolina današnjeg grada Tutaev. Danas je u svetu Romanovska ovca ubedljivo najplodnija rasa ovaca.

U jednoj godini se od jedne ovce, kada se jagnje svakih 6 meseci, dobija u proseku od četiri do šest jagnjadi što je popriličan broj i do sada u praksi, nijedna druga rasa nije postigla taj rezultat.

 • Ova ovca je sitnije građe.
 • Prosečna telesna masa ovaca iznosi oko 50 kg, a ovnova oko 70 kg.
 • Visina grebena ovaca je od 60 do 62, a ovnova oko 64 ili 65 cm.
 • Veoma su stabilne konstitucije, imaju kratke noge i veoma sitne kosti zbog kojih se lako jagnje.
 • Takođe, odmah po jagnjenju, novorođena jagnjad su veoma vitalna i počinju jesti već sa 5 do 7 dana, što je dosta ranije od jagnjadi drugih rasa.
 • Prosečna težina jaganjaca sa 90 dana iznosi 22-25 kg uz adekvatnu ishranu.
 1. Vuna je veoma gruba, ima plavičasto siv izgled.
 2. Jagnjad se rađaju crna s belim tufnama, manjim ili većim, na glavi i na donjim delovima nogu.
 3. U starosti od 1-3 meseca crna boja jagnjadi se menja u belu.
 4. Ovce ove rase veoma rano polno sazrevaju.
 5. Mlada grla su polno zrela sa 5-6 meseci, a u priplod ženska grla ulaze sa 10-12 meseci.
 6. Muška grla u priplod ulaze prvi put kada navrše 18 meseci starosti.
manovske ovce, foto: https://www.youtube.com/
manovske ovce, foto: https://www.youtube.com/

Kod ovaca ove rase dosta dobro je izražena sposobnost za proizvodnju mleka. U laktacionom periodu od 100 dana, ovce u proseku proizvedu 100-150 kg mleka, a rekorderke proizvedu i po 200 kg mleka, pa i više.

Zbog visoke plodnosti, relativno dobre proizvodnje mleka i velike vitalnosti, ovce ove rase su uvezene u različite krajeve naše zemlje, radi ukrštanja sa domaćim rasama ovaca, gde su ostvareni veoma različiti rezultati.

Od januara 2015. godine je u oba uzgajivačka programa, i u Srbiji i u Ap Vojvodini, romanovska rasa ovaca priznata  kao rasa na našim prostorima i uvrštena u oba odgajivačka programa. Sada je ove ovce moguće matičiti i ostvarivati subvencije na njih. Po prvi put ove godine 27. juna je na farmi u Kuzminu rađeno licenciranje ovnova romanovske rase ovaca u Srbiji. Profesionalan pristup selekciji i struci matične službe Agrotima pre svega, zatim selekcionara iz Regionalne organizacije, kao i instituta i departmana za stočarstvo su iznad svakog svetskog nivoa i za svaku pohvalu.

Gospođa Marina Vladilenovna, vodeći ruski selekcionar u svom autorskom tekstu navodi da su stada elitnih produktivnih ovaca, u strogo kontrolisanim uslovima pod selekcijskim nadzorom (zvanično potvrđeni rezultati), dala najbolje rezultate kod Srba. Najplodnija ovca na svetu u našem je posedu i dala je 11 jagnjadi u dva jagnjenja za godinu dana. Mi smo ponosni na to i nastavljamo dalje u širenju populacije elitnih ovaca  u Srbiji, promociji rase i očuvanju svih rasnih odlika Carske ovce na način kakav ona zaslužuje.

Udruženja ovčara nisu dovoljno dobro organizovana i da bi to moralo da se promeni, kako bi zajednički lakše mogli da nastupaju na tržištu.