Zaštita ozimih useva od glodara

U godinama sa povoljnim klimatskim uslovima za prenamnožavanje poljskih glodara, štete od njih mogu biti veoma velike.

Najveća brojnost glodara, poljskih miševa (Apodemus agraris) i poljskih voluhariaca (Microtus sp.), kao i štete koje nanose, su najčešće i najviše uočljive u rataskim usevima i to na parcelama gde su zasejana strna žita i lucerišta, a kao predusev bili lucerka, šećerna repa, crvena detelina i krmne smeše.

Ilustacija: Glodari, foto: https://static.klix.ba/
Ilustacija: Glodari, foto: https://static.klix.ba/

Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se da tokom zime obilaze svoje njive i ukoliko primete aktivne rupe potrebno je da u njih postave zatrovane mamke na bazi aktivne materije cink-fosfida ili bromodiolona.
Nakon postavljanja mamaka, rupe treba zatrpati i nagaziti i na taj način pratiti njihovu aktivnost a rodenticide koristiti pravilno i u optimalnoj meri. Nakon nekoliko dana, obilaskom parcele pregledati koje su od rupa ponovo aktivirane i samo u te rupe pozicionirati mamke. Suzbijanje se vrši na osnovu praga štetnosti koji iznosi između 10 i 50 nastanjenjih rupa po hektaru površine. Ukoliko je brojnost glodara ispod ovog nivoa, mere suzbijanja se ne preporučuju. Prilikom postavljanja mamaka naročito povesti računa o merama zaštite samih rukovaoca. Zato se preporučuje obavezno nošenje zaštitnih rukavica i naočara, a po obavljenom poslu temeljno pranje ruku i radne odeće.
Osim hemijskih tretmana, veoma važan segment u borbi protiv glodara predstavlja i pravilna primena agrotehničkih mera. Na okopavinama, oranjem se razoravaju legla i kanali glodara i na taj način ometa njihov prelazak na neokopavine. Inače, poznato je da su to migratorne vrste i da se sele za hranom. Letinu treba blagovremeno odnositi sa njiva i sprečiti im dostupnost hrani.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.11.2023.

ZAŠTITA STRNIH ŽITA OD GLODARA

17.11.2023.

Poljski glodari u voćnjacima

12.06.2023.

Štetočine na pčelinjaku

16.05.2023.

Štetočine na pčelinjaku

08.02.2023.

Kako suzbiti glodare

06.12.2022.

Mehaničke i agrotehničke mere za suzbijanje korova u organskoj proizvodnji

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca