Čaj od ove bilje pomaže kod depresiju

Kantarion (Hepericum perforatum L.) je jedna od najpoznatijih i najpoznatijih i najbolje proučenih lekovitih biljaka. U narodu je poznat i pod imenima gospina trava, gospino zelje, bogorodičina trava, žuti kantarion, trava Sv. Jovana, pljuskavica. Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do metar i cveta od maja do septembra. Raste po suvim brežuljcima, na osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma. Lekoviti deo je cvet i listovi koji se koriste za lečenje grčeva u trbuhu i želucu, bolesti pluća, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno se preporučuje za lečenje nekontrolisanog mokrenja.

Kantarion se razmnožava deljenjem starijih bokora ili semena. Razmnožavanje semenom je najsigurniji način, ali preko rasada. Direktna setva nije pokazala dobre rezultate, jer je seme veoma sitno (masa 1.000 semenki je oko 0,1 g) i, prilikom klijanja, mlade biljke ne mogu da se razviju od korova. Rasad kantariona u otvorenim lejama gaji se leti za jesenje ili prolećno rasađivanje, a za prolećno u stakleniku zimi. Najbolje vreme za presađivanje je oktobar.

Pri sadnji, razmak biljaka između redova treba da bude 70 cm i u redu 40 cm. U našoj zemlji može se naći seme za sortu domaća i nekoliko stranih sorti, kao što su taubertal, topaz i druge.

Kantarion se žanje u fazi punog cvetanja, odsecanjem vršnih 25 cm. Ukoliko želimo što veći procenat hipericina, koji se nalazi u cvetnom vršnom delu, treba odseći samo taj deo, i to 10-15 cm. Ako je žetva za herbu – nadzemni deo biljke u cvetu za čaj ili ekstakciju, obuhvata se maksimalno 25-30 cm. Zavisno od sorte, porekla, godine i zastupljenosti cveta u biomasi, visina sečenja iznad zemljišta može da bude 20-80 cm. Ubiranje kantariona obavlja se u dva navrata. U ravničarskom rejonu prvi otkos dospeva tokom jula, a drugi krajem septembra. Na terenima iznad 800 m dobija se jedan otkos godišnje.

Ilustracija: cvet kantariona, foto:http://worldoffloweringplants.com/
Ilustracija: cvet kantariona, foto:http://worldoffloweringplants.com/

Prinos herbe varira: u prvoj godini gajenja dobija se 20–30 kg po aru, a u drugoj 30–80 kg.

 Uljni ekstrakt se koristi za spoljašnju primenu, kod rana, opekotina i mijalgija. U novije vreme, upotrebljava se u lečenju virusnih infekcija i depresije. Kontrsindikacija za upotrebu kantariona je poznata preosetljivost na svetlost.

Etarsko ulje poseduje antibakterijsko delovanje. Lekovitost se pripisuje uglavnom antrahinonskim derivatima (hipericin i pseudohipericin), floroglucinskim derivatima (hiperforin) i flavonoidima (kamferol, kvercetin i luteolin).

Samonikli kantarion je u našoj zemlji veoma rasprostranjen. Može se naći na različitim staništima, od ravničarskih do brdsko-planinskih predela.

Kantarionovo ulje

Nakon berbe odvojite gornju trećinu cvetajuće sveže biljke. Odvojene stabiljke stavite u staklenu flašu, a zatim prelijte hladno ceđenim maslinovim uljem i nekoliko dana ostavite na suncu da odstoji. Dnevno nekoliko puta flašu protresite, a nakon 20 dana procedite ovo ulje.

Ilustracija: kantarionovo-ulje, foto: http://cajeviza.net/
Ilustracija: kantarionovo-ulje, foto: http://cajeviza.net/

Čaj za jačanje živaca

Pomešati 40 g kantariona, 20 g korena odoljena i 20 g cveta matičnjaka. Jednu kašiku mešavine preliti sa 2 dl vruće vode i ostaviti da stoji 5–10 min. Piti dve šolje dnevno.

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca