Jabukovo sirće u preventivi i lečenju goveda

Upotreba jabukovog sirćeta u preventivi i lečenju bolesti goveda kod nas je manje proučavano, takoreći nepoznato. Tragajući za prirodnim antibioticima naučnici su otkrili blagodeti jabukovog sirćeta. Decenijama su rađena istraživanja u Americi. Jedan od smerova za zamenu antibiotika je upotreba organskih kiselina u ishrani životinja.

Od mnogih proizvoda stvorenih na bazi organskih kiselina, čisto jabukovo sirće ima izuzetno pozitivne osobine. Po hemijskom sastavu čisto jabukovo sirće,  ima 18 makro i mikro elemenata, a u značajnoj meri sadrži: kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor,silicijum. Pored ovih elemenata sadrži osam esencijalnih aminokiselina. Od vitamina koji su izuzetno značajni jabukovo sirće sadrži: riboflavin, nikotinsku kiselinu, pantotensku kiselinu. Kravama treba davati uz hranu po 50 gr jabukovog sirćeta dva puta dnevno. U periodu steonosti davati po 60 gr,  uz dva dnevna obroka do telenja. Posle tri meseca steonosti,  grlu treba davati tri puta dnevno navedenu količinu sirćeta iz dodatak tri kapi ,,Lugolovog rastvora“ (rastvoriti 5% elementarnog joda u 1%rastvoru kalijumjodida). Petnaest dana pred telenje uz ostalu hranu grlima,  davati ovu mešavinu dva puta dnevno.

Primećeno je povećanje mleka po laktaciji, dodavanjem ove mešavine i do 2500kg, sa izuzetno povoljnim hemiskim i bakteriološkim sastavom. Najbolji način aplikacije jabukovog sirćeta u hranu je putem vode: teladima starijim od 6 nedelja (10-20 ml /dan), ovce (3-5 ml/dan), jagnjad (2-3 ml/dan),koze (2-3 ml/dan), svinje (5- 10ml/dan), perad 1ml po litru vode za piće. Kod ovaca se uočava poboljšanje kvaliteta vune. Kod konja i goveda je primećeno da jabukovo sirće povoljno utiče na graviditet kobila i krava i lakše telenje. Ukoliko se koristi u ishrani koza,  mleko gubi jak prepoznatljiv miris.

Ilustracija: jabukovo sirće, foto: http://cdn-img.health.com/
Ilustracija: jabukovo sirće, foto: http://cdn-img.health.com/

Napravite  jabukovo sirće

U posudu sipati oprane samlevene ili izgnječene divlje ili domaće sorte jabuke. Na kilogram voća sipati dva  litra vode i 0,25 dl rakije ili već gotovog jabukovog sitćeta. Posutu držati na toplijem mestu uz povremeno mešanje. Posle 3-4 nedelje procediti i čuvati u staklenoj ambalaži.

Problemi koje jabukovo sirće može da spreči u govedarskoj proizvodnji su višestruki:

  •   jalovost,
  •  akutni i hronični mastitis,
  •  slabu potentnost bikova,
  •  zapalenje zglobova,
  •  slab apetit grla,
  •  gripozna stanja,
  • dugo i teško telenje,
  •  slabost teladi,
  • slab apetit,
  • nepravilan rad srčanog mišića usled toplotnog stresa.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.07.2018.

Odlućite sami: Jabukovo ili alkoholno sirće

25.06.2018.

Da li primenjivati jabukovo sirće u govedarstvu

08.11.2017.

Ako je loša rakija, uradite ovo

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca