Šta uraditi da ciklama uvek cveta

Ciklama je omiljena sobna biljka,  koja svojim cvetovima ulepšava dom od novembra do aprila, a nekad i juna. Uspešna nega ciklame počinje već prilikom kupovine, i zato izaberite biljku koja ima zdrave listove i mnogo pupoljaka. Ciklami je potrebna svetlost, ali ne i jako sunce.

Za nju je najbolje mesto pored prozora ili, između dva prozorska krila u samom prozoru na istočnoj ili severnoj strani.

Ako ciklamu stavite na zasenčeno mesto, listovi će brzo požuteti, a cvetne drške će se izdužiti i postati savitljive. Odgovara joj svetlo mesto (severni ili istočni prozor), zaštićeno od jakog podnevnog sunca, kao i temperatura od 10 do 15 stepeni.  

U vreme cvetanja ciklamu treba zalivati odstajalom vodom četiri puta nedeljno. Bujniju biljku sa više cvetova i listova potrebno je zalivati svakodnevno. Najbolje je da vodu sipate u širi podmetač i posle 60 minuta prospete višak vode koju biljka nije upila. Ciklama se prihranjuje tečnim đubrivom za cvetnice na svakih 15 dana, osim u periodu mirovanja.

Ciklama je višegodišnja biljka i redovno će cvetati ukoliko primenjujete sledeći postupak: Posle precvetavanja biljku treba i dalje umereno zalivati jedanput u 7 dana. Posle mesec dana, zalivanje proredite na jedanput u 15 dana, da biste na kraju njenog mirovanja u potpunosti prekinuli zalivanje. Tada ostavite ciklamu da se odmara na tamnom i suvom mestu mesec dana.

Photo credit: Pixabay Autor: Capri23auto
Photo credit: Pixabay Autor: Capri23auto

Posle mesec dana potpunog mirovanja, gomolj izvadite iz saksije, odstranite zemlju, stare listove i trule žilice, pa ga očišćenog posadite i rastresitu zemlju. Gomolj mlade biljke presađuje se u saksiju veću za broj. Ako je biljka starija gomolj presadite u istu, dobro opranu saksiju. Gomolj ciklame mora biti tako zasađen da trećina njegove visine viri iz saksije. Ciklamu držite na zasenjenom mestu i umereno zalivajte. Kada se pojave prvi listovi početi sa normalnim zalivanjem, a biljku premestite na svetlije mesto, izbegavajući jako podnevno sunce.