Uzoran poljoprivrednik iz Koraćice

Ilustracija: Vladimir i Milina, ispred svoje kuće
Ilustracija: Vladimir i Milina, ispred svoje kuće

Selo Koraćica nalazi se nadomak Mladenovca. Nekada je ovaj kraj bio poznat po vinogradima i grožđu, međutim danas to nije tako.

U selu, umesto vinogradara, danas žive ljudi koji se mahom bave stočarskom proizvodnjom. Jedan od njih je i Vladimir Ivković,  koji je tu tradiciju nasledio od svog oca.

Ads code goes here

Poljoprivreda je težak posao, i opstaju oni koji ovo vole. Ovo im je osnovni prihod – ističe Vladimir.

Kako kaže,  ljubav prema kravama stekao je još kao mali, pa je bilo logično da za svoje zanimanje izabere poljoprivredu. Pored Vladimira i njegove supruge Miline, tu su  dve ćerke koje žive sa njima, a treća se udala, i ne živi sa njima.

Ilustracija: farma krava Ivkovića
Ilustracija: farma krava porodice Ivković

U poljoprivrednim poslovima im pomaže srednja ćerka Dragana. Imaju i sezonsku povremenu radnu snagu, kada je najpotrebnije. Obrađuju  17ha, i uglavnom se bave ratarskom proizvodnjom.  Posejali su  pšenicu na  3 ha prinos je bio oko 4t po 1/ha, ječam na  1ha i prinos je oko 5t po1/ha, ovas 1,30ha i prinos oko 2,5t po 1/ha, kukuruz za branje na 4ha, silaža cele biljke kukuruza 1ha i prinos preko 40t/ha, lucerka na 2 ha gde je imao 4 otkosa sa balama težine između 10-12kg, veštačku travu na 1,3ha, prirodnu livadu na 1ha. Primarna proizvodnja je proizvodnja sirovog mleka koje svakodnevno predaju mlekari „Imlek”. Trenutno imaju 7 krava simentalske  rase, 3 steone junice, 3 mlade junice i 4 tovna grla prosečne mase oko 300 kg. Takođe, od sitnih preživara imaju 10 ovaca i jednog ovna ovna.

Vladimir je  napravio štalu, prethodna je  bila stara 50 godina. Savet su dobili od stručnjaka savetodavaca iz PSS Mladenovac.  Sada im je neuporedivo lakše, u svakom pogledu.  Zastupljen je vezani sistem držanja za 18 muznih grla. U novom objektu je sve jednostavnije, grla imaju bolje uslove, i to se odrazilo na njihovu produktivnost. Bolji su uslovi držanja, bolja je higijena, provetravanje i higijena vimena. Imaju sistem za mužu, i krave se muzu ujutru i uveče. Žive od proizvodnje mleka, i zato žele da bude sve kako treba.