Nedimović: Država će nadoknaditi štetu pčelarima

Kao što je poznato, krajem avgusta došlo je do masovnog trovanja pčela u Bačkoj Topoli (OVDE). Pošto je bilo problema sa izlaskom inspekcija, predsednik SPOS-a je morao da kontaktira lično ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji je naložio hitan izlazak. Nakon toga, ministar je dao i jednu izuzetnu izjavu za medije kakvu Srbija do tada nije čula (OVDE), i lično se založio da se u korenu saseče ova pojava, te da se počinilac otkrije i najstrožije kazni. Ovih dana doneo je još jednu odluku, i time ispunio još jedno obećanje dato SPOS-u, a to je da će DRŽAVA OBEŠTETITI sve oštećene pčelare. Država će nastaviti sa postupkom gonjenja osumnjičenog, kog su otkrile nadležne službe Ministarstva poljoprivrede, ali se zbog interesa istrage o tome još uvek ne može javno govoriti.

Ovakva odluka ministra Branislava Nedimovića predstavlja apsolutni presedan u dosadašnjoj praksi po pitanju šteta od trovanja pčela, jer se tako nešto do sada nikada nije dogodilo! Ministar je time i delima potvrdio ono što je izjavio i za medije, a to je da će se „prema počiniocu postupiti najdrastičnije, jer su pčele osnov za život u prirodi“ (OVDE).

Ovaj gest ministra poljoprivrede predstavlja sasvim novi pogled države na pčelarstvo i njegov značaj za čitavu poljoprivredu, i izuzetno je društveno odgovorno ponašanje koje će ostati zapisano u istoriji.

Ilustracija: košnice
Ilustracija: košnice

Danas je ekipa Ministarstva poljoprivrede posetila pčelare Bačke Topole i upoznala ih sa detaljima.

Hvala još jednom ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću na svemu što je učinio i što čini za pčelarstvo, a pre svega mu se zahvaljujemo na novom i realnom pogledu na značaj pčelarstva, jer je pčelarstvo u proteklom periodu neopravdano bilo zapostavljeno, o čemu je i sam detaljno govorio na Tribini o podršci države pčelarstvu na Prvom pčelarskom sajmu jugoistočnog Balkana u Vranju (OVDE), te je sada potvrdio da nije samo govorio o podršci države pčelarstvu, već i da reči itekako sprovodi u dela.

SPOS se zahvaljuje i svima ostalima iz Ministarstva poljoprivrede i Uprave za zaštitu bilja koji su učestvovali u sagledavanju ovog trovanja, kao i predsedniku Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Milošu Bogdanoviću, kao i čitavom Odboru, posebno advokatskoj kancelariji SPOS-a (OVDE), na pregalačkom zalaganju od avgusta do danas da se ovaj problem svestrano obradi i reši.

Pčelari Srbije imaju čemu da se raduju, jer je država pokazala da stoji iza njih i po pitanju ovako velikih problema sa trovanjima pčela! Neka ovaj primer posluži svima drugima za nauk, da niko ne može ostati nekažnjen za trovanje pčela, ako se sve procedure ispoštuju (OVDE), i ako iza sebe imamo dobru volju ministra poljoprivrede i čitave države da se propisi doslovno primene i sprovedu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

19.03.2024.

Drugi poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u petak stiže u Mladenovac

15.03.2024.

Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede produžava se do 1. aprila

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

10.03.2024.

Danas je započeta nova sezona  poljoprivrednog karavana “NajDomaćin 2024”!

09.03.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Obrenovcu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca