Stefan Karajanković: Rakija koja osvaja na prvu čašicu

Ilustracija: Stefan Karajanković iz Bariča
Ilustracija: Stefan Karajanković iz Bariča

U selima je sve manje mladih ljudi. Malo je onih koji sebe i svoj uspeh vide u poljoprivredi. Jedan, slobodno možemo reći od izuzetaka, je Stefan Karajanković iz Bariča kod Obrenovca, koji je sebe video poljoprivredi, u pčelarenju i voćarskoj proizvodnji, a posebno u proizvodnji rakije. Stefan obrađuje 70 ari u Drenu, to je selo u opštini Obrenovac, i 20 ari u Bariču.

 -Prvi put sam počeo da pečem sa tatom kad sam imao nepunih petnaest  godina, jer se deka razboleo pa nije imao ko da peče. Uglavnom tada se od šljiva peklo bio je mlad voćnjak,  kome je sad već šestaest godina pa poneke sadnice menjam, – ističe Stefan i dodaje: Imam imanje od 70 ari u Drenu i 20 ari u Bariču. Pretprošle  godine sam u Drenu zasadio šljivu sorte čačanska lepotica, a ove prošle  i dunju. Špalirsku krušku viljamovku i jabuku zlatni delišes sam zasadio u Bariču. Za sada za proizvodnju rakije najvećim delom otkupljujem voće, dok moje ne stigne”, objašnjava Stefan.

Ads code goes here
Ilustracija: Rakije Stefana iz Bariča
Ilustracija: Rakije Stefana iz Bariča

Ove godine zasadio je 1.200 sadnica maline,  na desetak ari sorte polana,  i zadovoljan je prinosom,  s obzirom da je prva godina.

Ilustracija: Štand sa sajma pčelarstva U Novom Sadu
Ilustracija: Štand sa sajma pčelarstva u Novom Sadu

Porodica Karajanković, uglavnom proizvodi sve vrste rakija, iz svakog voća vade koštice, i zato je dobar kvalitet rakije. Kako smo primetili Stefan je i takmičarskog duha, tako da je osvojio drugu nagradu na 8. Festivalu rakije u Obrenovcu, a ove godine prvo mesto za rakiju sa tartufima,  a drugo mesto za kajsiju.  Od tada kako nam ističe Stefan, krenulo je, sve se više traži njihova rakija. Stefan se bavi i pčelarstvom. Trenutno ima dvadeset tri košnice.  Što se tiče pčelarstva, sam se edukuje, čitao je literature, išao je i u školu pčelarstva, član je i  pčelarskog udruženja. Stefan se bavi i organskom proizvodnjom, ima svoja đubriva, tačnije glistenjak , ima i četiri  manja boksa kalifornijskih glista, voće đubri humusom, ogranski koprivom prska i prihranjuje i sodom bikarbonom. Jedino zimsko prskanje bakarnim preparatom, rezidba redovna i nista više, ističe Stefan. Ove godine je sa Bojanom Stankovićem, koji je takođe pčelar učestvovao na Prvom pčelarskom  sajamu dunavskog regiona u Novom Sadu. 

Pitali smo ga i kako pravi rakiju sa tartufima.

“To je tartuf potopljen sa rakijom, najcenjenija i najskuplja rakija, koja se i ne može naći u prodaji na našim prostorima. Tartufi uspevaju na prostranstvima na kojima ima divljih svinja i jako ih je teško naći, retke su gljive, zbog toga je i ovo piće veoma skupo, istakao nam je Stefan.

Želimo mu puno uspeha u daljem radu,  jer kao što možete i primetiti ovom mladom momku, ništa ne predstavlja problem.Video je i prepoznao sebe u poljoprivredi,  i kako nam se istakao tako će i ostati.