Prirodni antibiotik

Ilustracija: polen, foto: S.K.
Ilustracija: polen, foto: S.K.

Osim meda, propolis kao jedan od nus proizvoda izuzetan je za očuvanje imunog sistema, i kao takav odličan je u prevenciji mnogih bolesti koje se mogu javiti tokom zimskog perioda.

Od svih proizvoda koji se dobijaju iz pčelinje košnice, sve donedavno propolis je bio najmanje poznat i nedovoljno cenjen.

Zahvaljujući pčelarima, u poslednje vreme sve više se govori o lekovitim svojstvama propolisa.

Propolis je pčelinji proizvod koji predstavlja mešavinu smolastih materija koje pčele sakupljaju sa lisnih pupoljaka drvenastih biljaka i prirodnog pčelinjeg voska. Tačnije, to je crvenkastožuta, lepljiva smola, prijatnog aromatičnog mirisa, koja u toplim rukama lako omekša.

Pčele ga sakupljaju u toku cele pašne godine, a najviše pred nastupajuću jesen i zimu. Prikupljaju ga sa raznog drveća, najčešće sa topole, vrbe i kestena. Propolisom (grčki: pro – ispred i polis – grad) pčele zatvaraju, štite svoju košnicu. Njime popunjavaju sve pukotine, i nepotrebne otvore kako bi svoje stanište zaštitile od vetra, kiše i drugih nepovoljnih uticaja u nastupajućem periodu.

Takođe, pčele njime oblepljuju svako strano telo koje se nađe u košnici (npr. miš) da bi se štitile od neprijatnih mirisa i bakterija koje nastaju prilikom raspadanja leša.

Propolis sadrži više od 300 različitih supstanci. One su raspoređene u 55% smola i balzama, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% polena. Sadrži sve poznate vitamine sem vitamina K, i ima 15 minerala koji su potrebni ljudskom telu da bi normalno funkcionisalo.

Dokazano je da je propolis čist prirodan antibiotik koji ne izaziva rezinstenciju, niti izaziva štetne reakcije u organizmu. Pošto su u upotrebi sve više sintetički preparati na koje se organizmi brzo privikavaju, propolis dobija sve veći značaj kao prirodan čist preparat. Preosetljivost na upotrebu propolisa praktično ne postoji.  Mnogi sastojci su u njemu zastupljeni u minimalnim količinama. Propolis je najprirodniji antibiotik koji je čovek ikad otkrio.

Naučno priznat,  danas se smatra prirodnim lekom i važnim delom nauke o prehrani. Njegova popularnost stalno raste,  zbog njegovih mnogostranih mogućnosti i upotrebe.

Kakvo lekovito dejstvo ima propolis?

Propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole i flavonoide.

Flavonoidi su u najvećoj meri zaslužni za lekovito delovanje propolisa. To su pigmenti prisutni u voću, povrću, cveću i kori drveća. Imaju antioksidativno delovanje, njihova uloga je zaštita biljaka od patogena iz okoline.
Propolis je jedan od onih lekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu. Istovremeno čuva zdravo tkivo i leči oboljelo.

  • Brojnim istraživanjima je utvrđeno da je propolis prirodni anestetik, antioksidant, antiseptik, antibiotik i da deluje protiv većine virusa uključujući i virus gripa. A pokazao se kao odličan u borbi protiv gljivica i parazita.
  • Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana medicinskih antibiotika.
  • Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta.
  • Izuzetno je efikasan kod čireva, opekotina i uboda.
  • Propolis ima svojstvo da zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija (citostatik) i leči dobroćudne tumore.
  • Poznato je da propolis stimulira stvaranje novih ćelija i regeneraciju oštećenog tkiva.
  • Propolis pomaže i u slučaju teških dijareja, gdje su drugi lekovi bespomoćni.
  • Kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljšanju kompletnog stanja organizma, normalizaciji metabolizma i imuniteta.
  • Koristi se i za lečenje bolesti uva i usne šupljine. Odlične rezultate daje u lečenju i prevenciji upale grla.

Pomaže kod zubobolje, paradentoze, zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa.
Kao snažan antioksidans deluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.
Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sastav i ima antikancerogeni učinak.
Da bi pčelari lako došli do većih količina propolisa, dajemo uputstvo za njegovo prikupljanje i konzervisanje.

Ilustracija, Propolis granule, foto: https://www.honeycolony.com
Ilustracija, Propolis granule, foto: https://www.honeycolony.com

Pošto pčele najviše sakupljaju propolis u proleće i jesen, tada ga i treba prikupljati. To se najjednostavnije i najpraktičnije čini pomoću deblje plastične folije. Folija izrezana tako da potpuno pokriva plodište ili medište košnice, postavlja se direktno preko satonoša okvira. Kada unose propolis, pčele žure da što pre zatvore sve prolaze između satonoša okvira i folije, gomilajući propolos i na foliju i na ivicama satonoša okvira. Nagomilani propolis treba svakih 10 dana skidati sa folije i ivica satonoša pomoću pčelarskog noža, i to onom njegovom stranom koja se upotrebljava za struganje voska i drugih materija sa okvira i košnica.

Konzervisanje propolisa:

  • prikupljeni propolis koristi se i prodaje u čvrstom stanju ili konzervisan u alkoholu.

Trgovine ga uzimaju samo u čvrstom stanju, onako kako je prikupljen, bez ikakvog čišćenja ili sitnjenja. Posle prikupljanja propolis se stavlja u najlonske vrećice i čuva na hladnom mestu do prodaje. Da ga moljci ne bi napadali, treba u kesu staviti cvet lavande.

Propolis se čisti i konzervira po sledećem postupku. Prikupljeni propolis treba dobro istisnuti i sipati u pivske ili neke druge flaše do polovine. Zatim se flaše naliju sa 96% alkoholom. Propolis treba dobro izmućkati i ostaviti u zatvorenoj flaši nekoliko dana da miruje. Potom flašu dobro promućkati pa propolis kroz filter ili ređe platno procediti, da bi se odstranio talog. Tako prečišćen propolis koristi se u medicinskim, veterinarskim i drugim labaratorijama koje vrše otkup.

Ilustracija: propolis, foto: http://thenaturalshopper.com/
Ilustracija: propolis, foto: http://thenaturalshopper.com/

Propolis možete koristiti u njegovom prirodnom, sirovom obliku. Možete od njega pripremiti vodeni ekstrakt, alkoholnu tinkturu (propolisove kapi), mast ili kremu.

Vodeni ekstrakt propolisa

Vodeni ekstrakt propolisa možete pripremiti na sledeći način. Sirovi propolis zamrznite a zatim ga sameljite u fini prah.

Jednu čajnu kašiku tog praha uveče pomešajte s 250 ml čiste vode. Sledeće jutro, popijte tu tečnost u malim gutljajimaa propolis koji je ostao na dnu čaše pojedite pre doručka.