Stop falsifikatu: SPOS osniva ,,Pokret potrošaća“

 Predsednik SPOS-a održao je  predavanje na multikongresu SerbianVisions u hotelu Radisson blu u Beogradu, koji je organizovala Srpsko-nemačka privredna komora u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. 

 Pčelarstvo može da postane jedna od najprofitabilnijih grana poljoprivrede, a ujedno i da dovede do porasta zaposlenih.  Savez pčelarskih organizacija Srbije, ima  9459 članova, 225 lokalnih pčelarskih organizacija, i sa najboljom teritorijalnom i organizacionom infrastrukturom u svetu srpskih poljoprivrednih organizacija. 

Ilustracija. med u teglama SPOS-a, foto: S.K.
Ilustracija. med u teglama SPOS-a, foto: S.K.

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) odlučio je da pogon za otkup i plasman meda bude izgrađen u opštini Rača, jer je ta opština ponudila najveću pomoć pčelarima za njegovu izgradnju, istako je Živadinović.

Po njegovim rečima,  opština Rača pomoći će izgradnju fabrika meda sa 30 miliona dinara, kompletnom infrastrukturom, čija je vrednost između 80.000 i 100.000 evra, kao i placem, koji će ući u osnivački kapital fabrike.

Pogon je 80% vlasništvo SPOS-a, a 20% vlasništvo Opštine Rača. Vlada Srbije je odobrila dodeljivanje placa od jednog hektara. Vlasnik pogona nije nijedan pojedinac, već svi mi zajedno, a SPOS će zauvek trajati, kao što postoji već 120 godina, jer će pčelara u Srbiji uvek biti, istakao je Živadinović.

Predsednik SPOS-a, Rodoljub Živadinović,  izneo je i nekoliko važnih informacija za pčelare koje se već sada mogu saopštiti javno. Naime, pogon SPOS-a moći će da, od više modela otkupa koji će biti aktuelni, ponuditi i jedan koji nijedna privatna firma koja postoji u Srbiji ne može ponuditi, jer za to jednostavno nema načina, dok pogon SPOS-a koji funkcioniše bez posrednika za pčelare – može, a to je da se za med ponudi do 20 evro centi veća cena meda od one koja se u redovnoj proceduri otkupa može postići u zemljama okruženja. Znači, ne do 20 evro centi više od cene koja je aktuelna u Srbiji, već od cene u okruženju, jer je trenutna cena u Srbiji ispod realnog nivoa koji se na tržištu može postići, što je i razlog zašto se SPOS odlučio za gradnju pogona za sve svoje članove!

Ilustracija: Učesnici prezentacije: foto, S.K.
Ilustracija: Učesnici prezentacije: foto, S.K.

Što se tiče otkupne cene meda iz Standarda kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, ona će sigurno biti veća i do 50 evro centi u odnosu na otkupne cene meda iz klasične proizvodnje u zemljama okruženja, što će posebno značiti pčelarima koji imaju problema sa niskim otkupnim cenama nekih vrsta meda (suncokretov, livadski… naravno i bagremov). Metodologija za postizanje te cene je takođe inovativna i privatne firme joj nikako neće moći parirati, jer jednostavno za to nemaju načina. Na pitanje uredniće našeg portala zašto svi pčelari nisu članovi SPOS-a, Živadinović je istako da je i jedan od razloga članarina koju neće da plate.

Živadinović je istakao da će SPOS, osnovati ,,Pokret potrošača“, koji će  imati pravo da ako posumnjaju  da neko prodaje falsifikovan med, pošalju na analizu, i da će imati pravo da  objave u medijima da se zna, ko i kako radi, i da se stane na put falsifikatu. 

Srbiji su potrebni ljudi kao što je predsednik SPOS-a, Rodoljub Živadinović, čovek sa puno pravih ideja, radi konkretne stvari za  dobrobit pčelara i pčelarstva, a ne za lični interes.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

01.02.2024.

Državni pčelarski sajam

25.12.2023.

Prvo nacionalno ocenjivanje meda sa profesionalnim ocenjivačima meda – pošaljite uzorak

14.12.2023.

Rešavanje pitanja registracije pčelarskih vozila

02.02.2023.

XIV Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem

12.11.2022.

Jelena Tanasković: Med se pozicionirao kao značajan izvozni proizvod Srbije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca