Menjaju se mere zdravstene zaštite životinja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o izmeni i dopunama pravilnika o utvrđivanju programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2017. godinu. Pravilnik donosi izmene kada su u pitanju imunoprofilaktičke mere, kao i dijagnostika ispitivanja životinja u cilju otkrivanja bolesti i infekcija i otpornosti na antimikrobna sredstva.

Tako se, na primer, kada je reč o brucelozi svinja kaže da se u slučaju pojave većeg broja obolelih jedinki, odnosno žarišta bruceloze svinja na određenoj epizootiološkoj jedinici, može se izvršiti dijgnostičko ispitivanje svinja u toj epizootiološkoj jedinici, odnosno povezanim epizootiološkim jedinicama, prema planu, odnosno programu Ministarstva, a na predlog nadležnog veterinarskog instituta.

Kada je reč o afričkoj kugi svinja pravilnik kaže da se vrši se dijagnostičko ispitivanje na na ovu bolest svih uginulih divljih svinja i reprezentativnog broja odstreljenih divljih svinja u rizičnim područjima u skladu sa epizootiološkom situacijom u okruženju primenom ELISA testa i molekularnih tehnika, u okviru monitoringa, aktivnog i pasivnog nadzora na afričku kugu svinja, prema programu Ministarstva.

Najviše izmena odnosi se na sve prisutniju bolest ovaca medi visna i artritis i encefalitis koza. U pravilniku se objašnjava da bolest medi visna ovaca, odnosno artritis i encefalitis koza predstavlja stanje bolesti u kome su izraženi klinički simptomi i kod koje je dijagnostičkim ispitivanjima utvrđeno prisustvo infekcije.

Ilustracija. ovan, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija. ovan, foto: Domaćinska kuća

Na osnovu rezultata aktivnog i pasivnog epizootiološkog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja, vršiće se uspostavljanje zdravstvenog statusa gazdinstava ovaca i koza na bolesti medi visna ovaca, odnosno artritis i encefalitis koza, kao i evidentiranje i registracija u Centralnoj bazi gazdinstava na kojima su uspostavljeni zdravstveni statusi na ove infekcije, prema programu Ministarstva.

U zavisnosti od zdravstvenog statusa prema ovim infekcijama, kategorizovati će se gazdinstva i to tako da se izdvoje 1) gazdinstva sa nepoznatim zdravstvenim statusom (ukoliko nisu vršena dijagnostička ispitivanja); 2) gazdinstva u kojima je utvrđena infekcija (ukoliko su utvrđeni slučajevi bolesti); 3) gazdinstva slobodna od medi visna ovaca, odnosno artritisa i encefalitisa koza (ukoliko su sve životinje u poslednjih 12 meseci dijagnostički ispitane najmanje jednom sa negativnom serološkim nalazom, ukoliko se u toku epizootiološkog nadzora nisu utvrdili klinički simptomi bolesti, a u stado se nisu uvodila bolesna ili seropozitivna grla).

U cilju utvrđivanja prevalencije medi visna ovaca i artritisa i encefalitisa koza obavljaće se dijagnostičko ispitivanje ovaca, odnosno koza na ove bolesti na farmama ovaca i koza, prema programu monitoringa Ministarstva. Sredstva za sprovođenje monitoringa na artritis i encefalitis koza i medi visna ovaca, ubijanje i neškodljivo uništavanje klinički obolelih životinja sa pozitivnim laboratorijskim nalazom obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

Kompletan tekst pravilnika može se pročitati ovde.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

19.03.2024.

Drugi poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u petak stiže u Mladenovac

15.03.2024.

Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede produžava se do 1. aprila

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

10.03.2024.

Danas je započeta nova sezona  poljoprivrednog karavana “NajDomaćin 2024”!

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca