I poljoprivredniku da svane

Koliko puta ste pomisli, zar ponovo moram do njive. Šta li se dešava, da li je došlo do pojave bolesti, upada  stada ovaca ili nečeg drugog što bi moglo da naškodi usevu. Zahvaljujući primenama savremenih tehničkih i naučnih dostignuća, u svetu se širi praksa upotrebe dronova u poljoprivrednoj proizvodnji. Pitate se kako? Naime, dron možete koristiti za posmatranje i na taj način osetno uticati na povećanje prinosa useva, i pritom smanjiti potrebe za odlaskom u polje. Dakle neretko je situacija da se njiva nalazi i nekoliko kilometara udaljena od domaćinstva. Zašto bi morali upaliti traktor ili auto, kada na njivu možete poslati dron i posmatrati usev kao da ste na samoj njivi ili u samo u samom usevu, a da pri tome usev ne gazite i tako nanosite štetu, kako usevu tako i zemljištu. Uz to se sprečava opasnost da vi sami budete donosilac recimo nekog patogena ili insekta, koji bi mogao tu da se namnoži. Koristeći tehnologiju osmatranja i preciznog praćenja polja može se gledati video koji prikazuje zdravlje vaših useva, trenutni stadijum razvijenosti, a u zavisnosti od opremljenosti čak i stanje zemljišta i u uslova u njemu.

Ilustracija; dronovi u poljoprivredi
Ilustracija; dronovi u poljoprivredi
  • Smanjuje se broj prohoda, bolje je osmatranje useva i brža reakcija na pojavu problema;
  • Ušteda u vremenu, broju radnika i mašina;
  • Više vremena za nadzor;
  • Brz povratak investicije.

Američki stručnjaci su izračunali da se u proseku potroši oko 200 dolara po hektaru za pregled polja peške ili posmatranje polja iz vazduha uz fotografisanje. Imajući sve ovo u vidu, investicija u dron će se vrlo brzo isplatiti. U većini slučajeva, investicija će se isplatiti do kraja sezone ili ranije baš zbog toga što će posedovanje drona u ove svrhe smanjiti troškove i poboljšati prinos useva tako što pruža pravovremenu i preciznu informaciju koja je neophodna za brzo reagovanje

Lakoća korišćenja:

U većini slučajeva, proizvodnja može biti veoma složena, baš zbog odabira datuma početka radova i njihovog izvršenja, ali sa korišćenjem drona, omogućena je upotreba novih jednostavnijih metoda koje olakšavaju farmerima celokupan posao. Ovome treba dodati ni malo beznačajnu činjenicu da pojedini tereni nisu lako pristupačni i dostupni poljoprivrednim mašinama, naročito ako se radi o voćarskoj proizvodnji.

Takođe dron omogućava:

  1. Integrisano korišćenje sistema za geografsko – informaciono mapiranje;
  2. Obeležavanje granica polja po kojima se treba kretati vazdušnim linijama;
  3. Praćenje zdravlja useva;
  4. Praćenje stanja useva u boji koja označava koliko je sunčeve svetlosti adsorbovano od strane useva;
  5. Automatsko vraćanje drona kući – dron će se vrati na početnu lokaciju sa koje je poleteo nakon završenog posla.

Dron nije zanimljiv samo proizvođačima. Mnoge osiguravajuće kuće u Americi, koriste dron kako bi posmatrali velike površine na kojima je nastala šteta, bez potrebe da se penju na krovove ili da pešače kilometrima da bi utvrdili obim štete. Naravno, ove naprave danas već imaju ozbiljnu primenu u osiguranju javne bezbezdnosti kao što su javni skupovi, ali iza snimanje promotivnih filmova, koncerata i drugih masovnih događaja. Međitim oni mogu biti od koristi i za pretragu i spašavanje ili posmatranje bez ugrožavanja života spasilaca.

U zavisnosti od vaših potreba koje biste vršili dronom, cene se kreću od 750 – 3.400 evra na našem tržištu.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

04.03.2024.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca