Kako pomoći malim gazdinstvima

U  Beogradu na Sajmu etno hrane i pića,  u organizaciji Asocijacije poljoprivrednika i Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija“ održan je okrugli sto na temu „Pozicija i perspektive poljoprivrednih gazdinstava sa malom i tradicionalnom proizvodnjom. Učešće su uzeli predstavnici Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, eksperti iz oblasti oznaka geografskog porekla, udruženja poljoprivrednika i medija.
Posle diskusije iz predloga učesnika izvedeni su neki od zaključaka:
– Nacionalne mere fleksibilne primene pravila bezbednosti hrane su neophodne u najskorijem vremenskom periodu.
– Velika razlika u broju registrovanih i sertifikovanih proizvoda prepoznaje se kao gorući problem. Kada proizvođači budu osećali sigurnost (u vidu efikasne kontrole zloupotrebe, prepoznatljivosti i mera podrške) pristupiće sertifikaciji u većoj meri.

Ilustracija. Srevica Marković iz Leskovca
Ilustracija. Srevica Marković iz Leskovca

– U sistemu zaštite tradicionalnih proizvoda sa geografskom oznakom i oznakom imena porekla najveći problem predstavlja zloupotreba tih proizvoda na tržištu, što predstavlja ozbiljan demotivišući faktor za nosioce i korisnike zaštite. Ozbiljno je zastupljena u legalnim kanalima i u sivoj zoni, tako da nije dovoljno angažovanje samo Tržišne inspekcije nego i Poljoprivredne i Komunalne inspekcije. Značajnu ulogu u suzbijanju i smanjenju zloupotreba mogu imati i lokalni organi vlasti jer su geografske Indikacije uglavnom lokalnog karaktera. Pokretanje inicijativa za izmene i dopune Zakonskih regulativa i donošenje novih je legitiman način za smanjenje i suzbijanje zloupotreba i poboljšanje uslova funkcionisanja malih poljoprivrednih gazdinstava.

Verujemo da je ovaj skup značajan korak u otpočinjanje saradnje i zajedničkog delovanja institucija, poljoprivrednika i potrošača na poboljšanju položaja poljoprivrednih gazdinstava sa malom i tradicionalnom proizvodnjom.

Ova aktivnost je deo projekta projekta ,,Osnažimo male- poboljšanje održivosti malih poljoprivrednih gazdinstava kroz proizvodnju malih količina proizvoda sa dodatnom vrednošću i transparentne mere podrške’’ i realizovane su uz podršku Evropske unije, ORCA i partnera regionalnog konzorcijuma, koji implementira projekat ,,Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu“

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.10.2017.

Sutra i prekosutra 18. Futoška kupusijada

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca