Konkursi i programi

Aktuelni konkursi za poljoprivrednike

Agropress proslavio trinaestu godinu od osnivanja

Objavljeno: 02 dec 2017

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, organizovalo je svečanost povodom 13 godina postojanja, i tom prilikom je dodelilo nagrade za novinare, i ratare rekordere u 2017. godini. U Poljoprivrednom klubu, okupilo se oko 150 najznačajnijih predstavnika Udruženja poljoprivrednika, kompanija, novinara i institucija, prijatelja, koji su došli da čestitaju predsedniku Udruženje, Goranu Đakoviću, kao i novinarima koji su zaslužni da ovo Udruženje postoji već 13 godina, i da puno radi na dobrobiti poljoprivrednika i poljoprivrede.

Udruženje novinara za poljoprivredu „AGROPRESS“ je nevladina organizacija čiji je osnovni cilj oživljavanje i unapređenje života na selu u Srbiji. Od 2006. godine AGROPRESS je članica Međunarodne federacije novinara IFAJ, a predsednik našeg Udruženja Goran Đaković je član izvršnog odobora ove Međunarodne organizacije i predsedavajući Komiteta za komunikacije.

Ilustracija: Goran Đaković,i Jasmina Nikitović
Ilustracija: Goran Đaković,i Jasmina Nikitović, urednica emisije, Znanje imanje”

Goran Đaković, se zahvalio prisutnima i  izrazio je zadovoljstvo što je se ove godine  okupio veliki broj prijatelja, saradnika i partnera Agropressa i podsetio na značajne uspehe u proteklom periodu. Organizovani su sajmovi, posetili su sajam hrane u Indiji, puno se radilo na temama o zadrugarstvu, održane su i tri konferencije. Udruženje će se i dalje baviti problemima farmera, da bi imali veće rezultate, veće prinose.

Miljana Milanović je svojm glasom oduševila prisutne…. naročito starom pesmom “Alaj mi je večeras po volji...”

Prisutnima se obratila i Jasmina Nikitović, Stojčić i tom prilikom istakla da niko nije hteo da radi seljačku emisiju, nisu hteli u štale, njive, nego na modne revije, njoj se se ta oblast dopada. Hrana je kompleksna i univerzalna tema koju smo zapostavili. Ona je naša potreba, zadovoljstvo, ali i veliki biznis. Svi moraju da jedu,  Srbija mora da uloži u svoje seljake, važno je da sačuvamo sela jer ne možemo svi da živimo u gradu .

Najbolji su nagrađeni nagradama i priznanjima, a događaju je prisustvovao i državni sekretar Senad Mahmutović, koji je ovom prilikom pozdravio aktivnosti AGROPRESS-a,  i najavio veće aktivnosti resornog ministarstva u predstojećoj godini.

-Uradili smo značajne stvari za mlade poljoprivrednike, a podržaćemo i udruživanje, rekao je Mahmutović i pozvao prisutne da posete Uvac i Sjenicu gde će biti njegovi gosti, jer je on iz tog kraja gde se ulaže dosta sredstava u razvoj poljoprivrede i sela. Ministrastvo će nastojati da kroz programe, projekte i subvencije pomogne poljoprivrednicima.

Dobitnici nagrada i priznanja su:

Nikola Mihailović, predsednik ZSS, za afirmaciju zadrugarstva

JP Gradske pijace Beograd – dvm Ivan Sočo direktor, za podršku malim poljoprivrednicima

JTI – za unapređenje proizvodnje duvana u Srbiji

Nenad Đurić, za unapređenje proizvodnje žita

Banca Intesa, za projekat Intesa farmer

Ivana Lilić, Agro TV,  nagrada mladi novinar

Đorđe Simović, Radio Novi Sad, novinar u 2017.

Znanje imanje, Dragana Popov, novinar u 2017.

Milica Lukić, Agrobiznis magazin, nagrada mladi novinar

Radiša Radisavljević, za sveukupan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji

PSSS Mladenovac – za najbolju savetodavnu službu

NLB Banka za podsticanje organske proizvodnje kroz projekat NLB Organic

Tanja Jovanović, Kučajna, žena u agrobiznisu

Ilustracija: Senad Mahmutović, i Ivan Sočo
Ilustracija: Senad Mahmutović, i Ivan Sočo

Direktor JKP,, Gradske pijace”,  Ivan Sočo je efikasnim upravljanjem,  omogućio bolje uslove rada malim poljoprivrednim proizvođačima. Velike investicije u pijace su značajno doprinele da se vidljivost poljoprivrednih proizvoda, kao i kvalitet predstave na naboljem mogućem nivou.

-Mi smatramo da to što je urađeno u prethodnih godinu dana i više zaista zaslužuje svaku pohvalu, jer novac koji mali poljoprivrednici zarade prodajući svoju robu na pijacama  izuzetno je značajan za očuvanje standarda gazdinstava,  a i značajan izvor prihoda za porodice, istakao je Ivan Sočo i dodao da,  da su i generalno bolji uslovi rada na pijacama takođe značajni, da ne govorimo o poboljšanju higijenskih uslova i ambijenta. Projekat Noćni market je svakako inicijativa koju treba ovom prilikom pohvaliti.

Predsednik zadružnog saveza Nikola Mihailović, dobitnik priznaja za afirmaciju zadrugarstva je svojim radom unapredio razvoj zadrugarstva u našoj zemlji. Velike investicije u zadruge, udruženje poljoprivrednika i udruženo plasiranje poljoprivrednih proizvoda na tržište donosi veći profit, kako pojedincu tako i grupi, zato je važno da stalno ukazujemo na prednosti udruživanja. Na sajmu Etno hrane koji je nedavno održan imali su i konferenciju na temu ,,  Međuzadružna  saradnjia zemalja regiona, i tom prilikom se zahvali udruženju novinara Agropress na podršći.

JT International a.d. Senta, predstavlja prvu i najveću direktnu japansku investiciju u Srbiji, jednu od vodećih proizvođača duvanskih proizvoda u svetu. Velike investicije u ratarsku proizvodnju, odnosno u proizvodnju duvana su značajno doprinele da se plasman ovih proizvoda kao i kvalitet predstave na naboljem mogućem nivou. JTI je na ovom skupu dodelio i vredne nagrade dobitnicima priznanja, pa im se ovoga puta i zahvaljujemo.

Ilustracija: Senad Mahmutović, nagrađuje kompaniju JTI
Ilustracija: Senad Mahmutović, nagrađuje kompaniju JTI

Akademik Nenad Đurić, takođe i profesor na Akademiji poljoprivrede Srbije, zahvali se što su prepoznali njegov rad jer on radi na unapređenju i poboljšanju  pčenice, do sada se stvojio osam sorata.

Banca Intesa je jedna od vodećih banaka na domaćem tržištu u pogledu podrške poljoprivredi. Pojekat “Intesa Farmer” svake godine odabere najbolje poljoprivredne proizvođače. Najbolji su ne samo po obimu proizvodnje, nego i po tome kako proizvode žito, mleko, meso, voće i povrće. Ovom prilikom, banka u okviru projekta “Intesa Farmer” nagrađuje najbolje poljoprivrednike vrednim nagradama i studijskim putovanjima na manifestacije u okviru poljoprivrednog sektora. Mi smatramo da to što Banca Intesa ima veliku podršku poljoprivrednim proizvođačima utiče na veće investicije u poljoprvrivredni sektor i lakši put dolaska do novčanih sredstava uz povoljne uslove odobravanja i vraćanja novčanih sredstava.

 

Svečanoj dodeli nagrada i priznanja, prisustvovala je i Ambasadorka Indije u Srbiji NJ. E. Narinder Čauhan, koja se ovom prilikom zahvalila na pozivu, kao i na boravku delegacije Ministarstva poljoprivrede u Indiji. Ovom prilikom, gospođa NJ. E. Narinder Čauhan dodaje da naša zemlja ima veliki potencijal u poljoprivredi, da su naši poljoprivredni proizvodi izuzetnog kvaliteta i da imamo kvalitetan kadar u poljoprivrednom sektoru. Ona je ovom prilikom govorila o mogućnostima saradnje sa Indijom i pozvala sve da posete novogodišnji bazar na kojem učestvuje i Ambasada Indije. Govorivši o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, amasadorka Čauhan je ovom prilikom podsetila,  da su u Srbiji već prisutne brojne kompanije poput TAFE, WAI WAI, Mahidra i drugih.

Ilustracija: Ambasadorka Indije NJ. E. Narinder Čauhan i Goran Đaković
Ilustracija: Ambasadorka Indije NJ. E. Narinder Čauhan i Goran Đaković

Dragana Popov, novinarka emisije ,, Znanje imanje, zahvalila se na nagradi i istakla da je ona prešla iz sektora zdravstva u poljoprivredu, mislila je da će to biti teško i mnogo drugačije, ali se prevarila. Nije joj teško da obilazi štale, njive, i po kiši i po snegu. Na kraju je istakla,  Zdravlje je u tanjiru. 

Ivana Lilić, novinar, prilikom primanja nagrade zahvalila se Udruženju i istakla da je ona završila novinarstvo, ali je odabrala poljoprivredu, jer je tu prepoznala sebe, i spozopna je da da veliki doprinos agrarnom novinarstvu. 

Ilustracija: Milica Lukić, i Jasmina Nikitović
Ilustracija: Milica Lukić, i Jasmina Nikitović

Ovaj skup su podržali kompanija JTI i BAMBI. Učesnici skupa su uživali u pečenju  domaćinstva Marinković od autohtone sorte Moravka, koji svoje proizvode na tržištu planiraju da plasiraju pod imenom “Crni papak”. Tanja Jovanović iz Kučajne je napravila plazma tortu koju su svi posetioci degustirali i fotografisali, pošto je bila neobičnog oblika i težine oko 30 kg. Ona je tortu pravila dva dana, a nedavno je osvojila i nagradu za naj tortu sajma ETNO HRANA I PIĆE u Beogradu. Tanja je udata, ima troje dece a da pravi torte je naučila sama i ima talenat da napravi različite oblike torte. Kako slika govori više od reči uverite se i sami…

Ilustracija: Torta za godišnjicu Agropressa
Ilustracija: Torta za godišnjicu Agropressa

 

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: S.K.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

ILIC DRAGISA: ZASTO SE MINSTAR POLJOPRIVREDE BRUKA JI OBECAVA N...
ZELJKA: Kome se obratiti za bespovratna sredstva za prosir...
SABAN: KOJI JE KUPUS DOBAR ZA PLASTENICKU PROIZVODNJU...
dragoslav mladenovic: postovani prodje pola godine,sada ce godisnji odmo...
Nemanja: Dosta strucno........
Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....