Institut za voćarstvo u Českoj: Čačanska lepotica među vodećim sortama šljive

Drugog dana posete Českoj,  valjevski poljoprivrednici su srdačno dočekani na Ovocnarsky Vyzkumny Institutu,  u Holovousty. Holovousty je mesto koje se nalazi na 110 kilometara od Praga.

Ilustracija: Statua u Institutu, foto, S.K.

Ilustracija: jabuka od kamena,  foto, S.K.

Njihovi stručni saradnici su izdvojili više od četiri sata, da objasne na kom principu radi Institut, šta konkretno rade,  i koliko su uspešni u tome.

Slobodno možemo reći,  da se naš Institut u Čačku ne razlikuje mnogo od njihovog, ali naravno, ali oni imaju pomoć od Evropske Unije. Što bi rekao jedan od učesnika  ,,Sve mi ovo možemo i znamo, ali nemamo novca, kao što imaju oni“.

Kako smo mogli da primetimo, oni  rade po savremenim tehnologijama, rade puno na usavršavanju voćarstva u Českoj, i to je jedini specijalizovani Institut u Republici Češkoj,  koji se bavi istraživanjem u voćarstvu. Istraživački program je fokusiran  na stvaranje novih genotipova sa većom otpornošću na bolesti .

Institut je osnovan  u martu 1951. godine, ali je 2015. godine uz pomoć Evropske Unije, dobio novu lokaciju, objekte, opremu, i infastrukturu, gde je uloženo 22 miliona evra. Na Institutu  postoje  četiri odeljenja, laboratorija, odeljenje za oplemenjivanje i selekciju, i čuvanje materijala u banci gena , kao i odeljenje za zaštitu bilja. U Institutu je zaposleno 100 ljudi, od toga 36 je visoko obrazovanih.

Ilustracija: Poljoprivrednici iz Valjeva, i savetodavci, foto: S.K.
Ilustracija: Poljoprivrednici iz Valjeva, i savetodavci, foto: S.K.

Na Institutu  se ispituju sve voćne vrste koje se gaje u Českoj. Ovde se intenzivno radi na stvaranju novih sorti, a do sada su stvorili 35. Poseduju i akreditovanu laboratoriju za folijarnu analizu, i agrohemijske analize zemljišta. Poizvođači mogu da dostave Institutu uzorke na osnovu kojih dobijaju obgovarajuće preporuke za đubrevnje voćarskih i ratarskih kultura. Poseduju i staklenik sa voćem gde vrše ispitivanje na zaraženim biljkama, i rade istraživanja efikasnosti pesticida. U hemijskoj laboratoriji vrše se usluge analize zemljišta:  analiza pH vrednosti zemljišta u KCl i H2O, određivanje sadržaja humusa, određivanje sadržaja kalcijum karbonata (CaCO3), određivanje ukupnog azota (N), određivanje lako pristupačnog fosfora (P2O5), određivanje lako pristupačnog kalijuma (K2O).

Ilustracija: voćne sadnice, foto: S,K.
Ilustracija: voćne sadnice, foto: S,K.

Sortiment  sadrži nekoliko hiljada biljaka, skupljaju stare  i nove, a država im finansijski  pomaže ovu aktivnost.  Svake godine se sorte ocenjuje, osenjuju se  procesi rasta i sami plodova. Sortiment se svake godine  širi, i tu nisu ne samo sorte iz Česke,  nego iz celog sveta.

Istražuju in vitro, razmnožavanje plodova, lečenje pomoću toplote i hemije, inače imaju i uređaje za čuvanje, pomoću metode tečnog azota.

Institut poseduje 100 ha voćnjaka, pod jabukom, kruškom, šljivom, višnjom i trešnjom. Na površini od 3 ha nalazi se protivgradne mreža, 20 ha imaju integralnu proizvodnju. Većina zasada nema sisteme za navodnjavanje.

U sklopu Instituta nalazi se i hladnjača, koja se koriste za skladištenje, ali najviše za istraživanja, koliko u hladnjači može da ostane neko voće, te se u te svrhe rade različita istraživanja u odnosu na temarature, vlagu i sastav vazduh. Na primer, trešnja u nekim normalnim uslovima opstaje 30 dana, a novim tehnologijama, zadržava vreme svežine i do 60 dana,  što produžava prisustvo na tržištu. Ukupan kapacitet hladnjača je 900 tona svešeg voća. U zavisnosti od  vrste hladnjača se prilagođava i može biti normala atmosfera, kontrolisana kao i ULO. Za pojedine voćne vrste koriste i preparat Smart fresh, koji blokira sintezu etilena i omogućava sporije  propadanje voća, odnosno produžava vreme čuvanja. Trenutno se u Institutu,  između ostalog bave istraživanjem uticaja protivgradnih mreža na plod.

Ilustracija:Zasad sa protivgradnom mrežom. foto: S.K.
Ilustracija:Zasad sa protivgradnom mrežom. foto: S.K.

Kako Institut ima i proizvodnju, jednom nedeljno prodaje se voće direktno kod hladnjače. Predstavnici Instituta su uspostavili saradnju sa kolegama u  Srbiji, a nedavno su boravili u našem Institutu za voćarstvo u Čačku. Mogu mnogo da nauče, istakavši da ih naročito zanima tehnologija gajenja, kao i proizvodnja voćnih sadnica. Voćari iz Češke posebno su  zainteresovani za nove sorte srpske šljive, ali da ih takođe zanimaju i sorte naših  jabukakrušaka i drugog voća. Srpske sorte šljive su među vodećim u Českoj, a jedna od najzastupljenijih je čačanska lepotica.

Na Institutu  studenti koji su na praksi,  mogu aktivno da učestvuju u radu Instituta, i da se usavršava. Uz teorijski deo, praksa im pomaže da brzo uđu u sistem rada Instituta, i da primene ono što su naučili.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor