Kako zaštititi životinje od niskih temperatura

Stočari moraju da preduzmu sve neophodne mere kako bi obezbedili da se životinjama ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povrede.

U slučaju ekstremno niskih temperatura i oblinih padavina, dužni su da obezbede zaštitu životinja od uticaja loših vremenskih prilika, redovnu ishranu i dovoljno vode. One moraju da imaju nesmetan i slobodan pristup štali ili nekoj drugoj vrsti zaklona, kako bi mogle da se sklone od hladnoće. Kada su u pitanju konji, preporučljivo je da se prekriju ćebadima, koji će im pomoći da održe telesnu temperaturu i suvo telo. Važno je obratiti pažnju da se voda u pojilicama koje se drže napolju ne zaledi. Na niskim temperaturama treba pojačati ishranu životinja i davatu je u neograničenim količinama. To će im pružiti neophodnu energiju.

Ilustracija: Farma ovaca, foto: S.K.
Ilustracija: Farma ovaca, foto: S.K.

Glavni problem koji se javlja u mnogobrojnim stajama je prevelika količina vlage koja u kombinaciji s toplotom deluje na smanjenje proizvodnje mleka. Ukoliko su klimatski uslovi u stajama slični onima na otvorenom prostoru, taj problem nestaje. Zato držanje goveda u stajama treba da bude u skladu s potrebama životinje. No, čim se živa u termometru spusti ispod 0 oC u mnogim stajama za krave mogu nastati problemi.

Boksovi treba da ostanu suvi – mokre površine za ležanje povećavaju gubitak toplote, a time raste i opasnost od oštećenja vimena. Stoga bi se zimi prostirka morala redovno menjati. Razvoj bakterija  omogućava veća razlika u temperaturi između prostirke i telesne temperature životinje za oko 4oC . Ukoliko se grla slobodno kreću, ili prolaze hodnicima na mužu, održavati puteve čistim i suvim, posuti ih peskom da ne bi došlo do klizanja životinja.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.03.2021.

Uticaj nepovoljnih temperatura na voće u zimskom mirovanju

20.03.2018.

Da li će biti dobar rod

28.02.2018.

Da li će niske temperature ostaviti posledice na voće?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca