Laboratorija za mleko: Uzorci sa bar kodom

Ilustracija: mleko, foto: http://panamaadvisoryinternationalgroup.com
Ilustracija: mleko, foto: http://panamaadvisoryinternationalgroup.com

Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu hrane i mleka počinje u punom kapacitetu da radi 28. decembra ili 03. januara, dok će prvi uzorci krenuti da se obrađuju već treće nedelje u januaru sledeće godine, kako je i ranije najavio ministar poljoprivrede. 

-Laboratorija za kontrolu mleka predstavlja jedan od najbitnijih segmenata u kontroli kvaliteta mleka na našem tržištu. Kada krene da radi laboratorija za proizvodnju mleka i laboratorija za bezbednost hrane, vi nećete imati situaciju „Kadija te tuži, kadija ti sudi“. To znači da neko ko proizvodi i ko ima svoju laboratoriju, može sam sebe da proverava i nema nikog drugog ko bi ga kontrolisao. Sada kada krene sa radom laboratorija za mleko, krajem godine i laboratorija za bezbednost hrane u martu mi ćemo imati najsavremeniju kontrolu hrane na našem tržištu u skladu sa najboljom svetskom praksom i standardima – objasnio je Nedimović.

Ilustracija: Časa sa mlekom, foto: https://i.ndtvimg.com/
Ilustracija: Časa sa mlekom, foto: https://i.ndtvimg.com/

Analiza uzoraka zaštićena bar kodovima!

Bitno je reći da uzorci dolaze sa bar kodom, tako da onaj koji radi neposredno u laboratoriji ne zna čiji su uzorci, već kada se završi cela laboratorijska analiza, i rezultati dođu na početnu poziciju, onda se podaci spajaju sa vlasnikom uzorka, i tako obezbeđujemo nepristrasno laboratorijsko ispitivanje- rekao je direktor DNRL Slavoljub Stanojević.